Хасан Адемов: Увеличаването, вместо отпадане на тавана на пенсиите е страхлив ход

ДПС ще настоява за промяна на срока за преизчисляването на размера им

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 October 2018 18:59 >
Хасан Адемов: Увеличаването, вместо отпадане на тавана на пенсиите е страхлив ход
Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС определи предложението на правителството за увеличаването на тавана на пенсиите, а не отпадането му като страхлив и предпазлив ход. Пред журналисти в парламента той коментира: “За съжаление сега позицията е променена. Аз отдавам това на притесненията на управляващите от ГЕРБ. Ще се получи една огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите, а в година, в която предстоят два избора, управляващите са доказали, че трудно вземат непопулярни мерки. По-скоро страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен ход. Е, какво казваме на тези, които са си отложили пенсионирането на базата на законови текстове. На тях им казваме, че политически аргументи надделяват над експертните аргументи“, коментира Адемов, цитиран от БНР.

Адемов уточни, че намерението за увеличаване на тавана на пенсиите в размер на 1200 лева се отнася за 65 хиляди души и не е най-важната дискусия. Той съобщи, че ДПС ще настоява за промяна на срока за преизчисляване на пенсиите:

“Сериозно обсъждаме идеята с преизчисляването на пенсиите, вместо от първи юли да бъде от първи април, за да може всички пенсионери да получат едно преизчисляване, което да покрие увеличаването на цените от началото на тази година“, допълни още той.

Адемов коментира още, че е по-добре да отпадне максималният осигурителен доход, отколкото да се увеличава, след като искането е хората да се осигуряват на реалните си доходи.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ