Марио Драги: Икономическото възстановяване на Европа е силно

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 January 2018 15:37 >

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви днес, че икономическото възстановяване на Европа е силно, предаде Асошиейтед прес.

След като управителният съвет на институцията реши днес да остави без промяна основните си лихви и програмата си за изкупуване на облигации, Драги каза на пресконференция, че "силното темпо на икономически растеж се е ускорило повече от очакваното през втората половина на 2017 година."

Вниманието бе насочено върху въпроса кога банката ще прекрати месечното изкупуване на облигации за 30 милиарда евро, с което налива новонапечатани пари в икономиката, за да се вдигне инфлацията и растежът. ЕЦБ посочва, че изкупуването ще продължи до края на септември и по-дълго, ако е необходимо.

Силните данни за икономиката поставят въпроса дали банката ще може да сложи край на изкупуването през септември или ще избере да го продължи евентуално с по-бавно темпо.

Драги посочи също така, че неотдавнашното поскъпване на еврото е източник на несигурност за инфлацията на еврозоната, предаде Ройтерс.

През последните седмици единната европейска валута поскъпна с 5 процента, което усложнява излизането на ЕЦБ от програмата за изкупуване на облигации, тъй като е заплашено крехкото повишаване на инфлацията в еврозоната.

Неотдавнашните колебания на валутния курс са източник на несигурност, който трябва да бъде следен заради последиците върху средносрочните перспективи за стабилността на цените, каза Драги на пресконференцията.
По-силната валута прави износа от еврозоната по-скъп, а вноса по-евтин, като в същото време подкопава усилията на ЕЦБ на стойност трилиони евро за стимулиране на растежа на цените в еврозоната.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ