Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл ще докара £500 млн. на британската икономика

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 January 2018 14:09 >

Сватбата на принц Хари с американската актриса Меган Маркъл ще докара £500 млн. лири ($680 млн.) на британската икономика заради прилива на туристи и местните празненства, съобщи Ройтерс, като се позова на анализатори.

Хари, внук на кралица Елизабет и пети по ред наследник на короната, ще се обвърже с Маркъл на 19 май в Уиндзорския замък, дом на британските монарси от почти хилядолетие.

Според Службата за национална статистика, сватбата на по-големия брат на Хари Уилям през април 2011 г. е довела до 350 000 повече туристи на Острова в сравнение със същия месец на предходната година. Консултантската компания Brand Finance прогнозира същия прилив на туристи и през май. Нейните оценки са, че сватбената церемония ще доведе до приходи от £500 млн. за британската икономика.

£200 млн. ще са преките приходи от туризъм, пътувания и хотели, казва шефът на организацията Дейвид Хей.

Около £150 млн. ще бъдат похарчени от хората за различни партита и празненства, а £50 млн. ще дойдат от тениски, шапки и други сувенири, свързани с церемонията, казва той.

Според Хей още £100 млн. идват от безплатната реклама на Великобритания по света заради сватбата.

Британската индустрия прогнозира, че 2018 г. ще е успешна за туризма заради спада на лирата, който насочва чужденците към Острова. Заради по-евтината валута британците ще се въздържат от пътувания навън, което също ще е благоприятно за местната индустрия.

Прогнозите на националната туристическа агенция VisitBritain са, че през тази година посещенията на чужденци във Великобритания ще бъдат 41,7 млн., като от тях ще се генерират £26,9 млрд. приходи.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ