Генерал Тошево каза категорично "Не" на добива на природен газ

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 December 2017 11:07 >

96,91% от гласувалите над 6600 граждани на община Генерал Тошево се обявиха срещу добива на природен газ в Добруджа на местен референдум, който беше свикан от местната власт след масови протести. Избирателната активност при допитването е над 52 процента.

Днес протоколите от допитването ще бъдат внесени в ЦИК.

Срещу инвестиционното намерение за изграждането на 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона са гласували 6465 души. В защита на проучванията и добива на газ в срок от 35 години са се обявили едва 171 избиратели от 6672 участвали избиратели.

За да е изпълнил целта си, на въпроса "Против ли са общината да приема устройствени планове за добив на подземни природни богатства" минимум 5058 жители трябва да са отговорили с "да".

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров обяви, че ще иска среща с министър-председателя Бойко Борисов, за да се вземе под внимание резултатът от допитването при решаването дали да се разреши 35-годишна концесия за проучвания и добив на природен газ от находище "Спасово" и да бъде спазена волята на населението. В противен случай от Инициативния комитет обявиха, че протестните действия ще продължат.

Даниела Божинова от сдружение "Насърчаване на гражданската инициатива" подчерта изключително високата активност, над 50 процента, и факта, че и жителите, и местната власт, са с обща позиция.

Законът за референдумите обаче има нужда от поправки, тъй като в момента има много неясноти, включително за броя на хората, които имат право да свикат местни референдуми, добави тя и обясни:

За съжаление, отново стигаме до неяснотите на Закона, като започнете дори с броя на хората, които могат да свикат местен референдум. Този закон просто трябва да бъде демократизиран, пояснен, попълнен, така че да има правна яснота, да има по-малко съдебни дела. Ние атакуваме конкретния текст, член 23, алинея 1 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, който изисква тази избирателна активност на национални референдуми да повтаря в брой, номинален брой избиратели, активността на предишни парламентарни избори, което за нас е съвсем отявлено противоконституционно изискване.

Ние сме представили нашите правни аргументи в 8 страници. Надяваме се да получим отклик от омбудсмана. 18 души сме - инициатори на национални и местни референдуми, групата, която стартирахме това действие.

Божинова изтъкна, че огромната част от местните референдуми в страната се провеждат заради конкретни екологични заплахи. Голяма част обаче биват оспорени в съда.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ