Смесените сигнали на ЕЦБ и ФЕД изстрелват златото и среброто

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 July 2017 17:11 >

Warning: DOMDocument::loadHTML(): Tag figure invalid in Entity, line: 10 in /home/iconom606/public_html/inc/connection.inc.php on line 146

ГЕОРГИ ВУЛДЖЕВ,

WWW.TAVEX.BG

Миналата седмица председателят на Европейската централна банка Марио Драги обяви, че банката няма никакви намерения да обсъжда евентуално вдигане на лихвените проценти и преустановяване на програмата на количествени улеснения преди настъпването на есента. Това изказване доведе до смесени реакции на пазара. Еврото се покачи срещу долара с 0,29%, докато същевременно цените на златото и среброто също отбелязаха сериозно подобрение.

Тонът на изказването на Драги бе до известна степен изненадващ предвид факта, че преди по-малко от месец той намекна, че ЕЦБ е готова да започне да ограничава своите количествени улеснения с оглед на икономическото възстановяване. Сега изглежда позицията на ЕЦБ е точно обратната – никакви промени към настоящата парична политика най-вероятно преди настъпването на 2018 г. След Федералния резерв в САЩ ЕЦБ е втората най-влиятелна централна банка в света. Нейната парична политика оказва сериозно влияние върху финансовите пазари не само в Европа, но и на глобално ниво и съответно динамиката на цените на златото и среброто.

На последното заседание миналата седмица Марио Драги каза, че инфлацията все още не е достигнала нивото, което ЕЦБ търси, и поради този факт настоящата парична политика ще остане непроменена. Централната банка ще продължи да следи икономическите данни и ще се адаптира, ако инфлацията достигне търсените нива. Драги също така намекна, че подобрението в икономическото състояние на еврозоната все още е доста крехко. Според думите му последното нещо, което ЕЦБ иска, е да предизвика преждевременно затягане на финансовите условия на пазарите, което би могло да постави под риск настоящото възстановяване в еврозоната.

Драги е прав – самото възстановяване наистина е изключително крехко. Въпреки че ситуацията се подобрява, нивото на безработица в южните държави като Испания продължава да е близо 20%, а растежът на БВП остава анемичен (в най-добрия случай). Състоянието на банковите системи в тези държави също продължава да е критично – едва преди няколко седмици ЕЦБ одобри предоставянето на държавна помощ на най-старата италианска банка Монте дей Паски, за да предотврати потенциален фалит. Състоянието на много други банки, не само в Италия, но и в страни като Испания и Португалия, не е много по-добро.

Защо ЕЦБ изпраща смесени

сигнали към пазарите?

Подаването на смесени сигнали на пазарите, изглежда, вече се е превърнало в нещо като дългосрочна стратегия на ЕЦБ. Това е напълно разбираемо – въжето, по което Марио Драги трябва да ходи, е изключително тънко. От една страна, той не иска да дава индикации, че ЕЦБ не е сигурна в положителните данни, и смята, че еврозоната все още не е излязла от кризата, което би довело до сериозен спад в курса на еврото и по-голямо ниво на несигурност на финансовите пазари. От друга, той не иска и да звучи твърде оптимистично по отношение на настоящото възстановяване и да индикира сигурно затягане на паричната политика на ЕЦБ – това също би притеснило пазарите, защото би означавало свиване на прилива на ликвидност.

60 61 2ПОЯС: Цветните метали винаги помагат на инвеститорите, които усетят политически риск Gulliver photos/Getty images

Урокът от тази ситуация е, че европейските пазари и икономическото състояние на еврозоната като цяло са изключително зависими от паричната политика на ЕЦБ. Марио Драги е поставен в много трудна ситуация – каквото и да каже, пазарите и инвеститорите могат (и най-вероятно ще го) да изтълкуват отрицателно и съответно да сложат край на сегашното възстановяване. И поради този риск председателят на ЕЦБ избира да казва всичко едновременно. Ту е оптимистичен по отношение на възстановяването, ту не е сигурен дали ЕЦБ е редно да ограничи експанзивната си парична политика поради недостатъчно висока инфлация.

Реакцията на скъпоценните метали

Що се отнася до цените на златото и среброто, последните изказвания на Марио Драги могат да са само позитив. Цената на златото се изстреля с 1,5% нагоре от 1236 долара за унция на сутринта на 20 юли (четвъртък), до 1255 долара през петък вечер на 21-ви. Същевременно цената на среброто скочи с 2,2% от 16,17 долара за унция до 16,52 долара.

Като цяло изказването на Драги само подсили възходящата тенденция в цените на златото и среброто, която се установи на пазара след изказванията на председателя на ФЕД Джанет Йелън една седмица по-рано. Председателите и на двете най-значими централни банки в света видимо отстъпиха от предишните си намеци за затягане на паричната политика. Това означава, че евентуален ръст в цените на златото и среброто през следващите няколко седмици не би бил изненадващ. Дори Йелън отново да обърне тона тези дни, това едва ли ще промени траекторията на цените на златото и среброто.

Златото и среброто могат само да спечелят от тази ситуация

Когато централните банки изпращат смесени сигнали към пазарите, това винаги води до подсилване на цените на златото и среброто, защото създава несигурност. А скъпоценните метали са най-популярният хедж срещу несигурност. В това отношение те са по-популярни и от държавните ценни книжа и валутата, защото този тип активи директно се влияе от паричната политика на централните банки. И именно когато тази парична политика е несигурна, това кара инвеститорите да разчитат повече на скъпоценните метали.

Много е вероятно централните банки да продължат да изпращат смесени сигнали до края на лятото. Важни решения относно паричната политика на която и да е централна банка почти никога не биват вземани през юли или август. Малко вероятно е тази традиция да бъде нарушена сега. Това, както вече би трябвало да е ясно, би било позитив за цените на златото и среброто, които вероятно ще продължат да се покачват, или най-малкото няма да паднат през идните седмици до септември.


Текстът е публикуван в брой 30/2017 г. на списание "Икономист" от 27 юли, който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ