Икономическият растеж на Европа намали антиевропейските настроения

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 June 2017 07:57 >

Перспективите пред икономиката на еврозоната са "очевидно по-добри", което спомага за значително облекчаване на антиевропейските напрежение, заяви в понеделник президентът на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от БНР.

Говорейки в Синта, Португалия на годишен Форум за централно банкиране, Драги посочи, че сега сме изправени пред силен ръст както в отделните страни - членки, така и в различните сектори.

Той каза, че с по-силното представяне на икономика смълчаното мнозинство в Европа получи нов глас, а спорадичните гласове за смъртта на Европейския съюз и еврото се превърнаха в шепот.

Сега, когато растежът е стабилен, ключовият въпрос е как да направим този растеж по-устойчив и по-малко зависим от монетарните стимули. Поради това се нуждаем от политики, които да създадат непорочен кръг между инвестициите, производството и производителността, допълни той.

Президентът на Европейската централна банка Марио също така отбеляза, че е необходимо търпение, за да може инфлацията да покаже "убедителна тенденция" за достигане на целта на централната банка от малко под 2%, а лихвите да се върнат към по-нормални нива.

Трябва да бъдем търпеливи. Спестителите в основните страни на еврозоната биха искали да видят по-големи възвращаемост на техните спестявания, като те своевременно ще станат свидетели на това. Междувременно трябва да се уверим, че инфлацията отново ще се приближи към нашата цел и икономиката ще продължава да се възстановя.

Според него провежданата от ЕЦБ парична политика работи спомага за създаването на милиони работни места и увеличава кредитните потоци на банките. Но за да има по-високи лихвени ставки е необходимо инфлационните очаквания да покажат "убедителна тенденция към нашата цел", отбеляза Марио Драги.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ