Спряха концесията за добив на мрамор в "Куртово Конаре"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 October 2016 11:40 >

За нас е важен балансът между държавата, бизнеса и гражданите, спазвайки изцяло националното законодателство. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на среща с протестиращите жители на пловдивското село Куртово Конаре, на която присъства и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„От последната среща, проведена в Министерството на енергетиката, концесията за добив на подземни богатства – мрамори в находище "Куртово Конаре" бе спряна с акт на министъра на енергетиката“, подчерта той. Основанието за това е записано в Закона за подземните богатства, който дава право за спиране на концесионния договор при нарушение на действащото законодателство от страна на концесионера. През есента на миналата година Регионалната инспекция по околна среда и водите - Пловдив е издала на концесионера наказателно постановление за налагане на санкция заради запрашаване в района на кариерата, което е влязло в сила.

В случай, че до 27 декември тази година не постъпят документи от концесионера, удостоверяващи изпълнението на предписанията във връзка с решението по ОВОС, ще възникне основание за прекратяване на концесионния договор. „Жителите на Куртово Конаре трябва да бъдат спокойни, тъй като до момента няма постъпили документи“, каза енергийният заместник-министър. По думите на Жечо Станков експертите на енергийното ведомство са реагирали на всеки един подаден сигнал и са извършили три извънредни проверки на място, на които са констатирани нарушения и са съставени наказателни актове. Министерството на енергетиката контролира да не бъде осъществяван добивен процес в находището“, категоричен бе заместник-министърът.

 

По-рано днес жителите на Куртово Конаре се надигнаха срещу концесионера.

 

"Куртово Конаре е хубаво такова, каквото е и ние такова трябва да го запазим. Тази кариера пряко въздейства върху живота на всички ни. Това заяви Стоян Кънев - председател на инициативен комитет за протеста на жителите от с. Куртово Конаре срещу концесионер на кариера в селото".

Жителите на селото се събраха пред храм-паметника “Александър Невски” и започнаха мирно шествие към Министерски съвет, откъдето след това, продължиха към Министерство на околната среда и водите и Министерство на енергетиката.

"Нарушенията на концесионера са изключително много. Проблемът не е само с праха, проблемът е, че кариерата се води само за добив на мрамор. Те не добиват мрамор, а насипни материали. Те завзеха площ, извън концесионната площ. Разположиха машини върху частни ниви", разказа Кънев.

Той обясни също, че концесионерът е възстановил жп линия, която не съществува от години, а докато са я строили, са унищожили частни ниви на хората. "Изградиха незаконни съоръжения за оросяване. В момента са завзели около 50-60 дка площ извън концесионната площадка. Засипаха пътищата на хората до нивите и не ги пускат до нивите им и ги принуждават, за да им ги изкупят, за да разгърнат кариерната си дейност. Всичко това се случва в зона НАТУРА 2000, която е защитена", разказа още той.

Според Кънев, концесионерът лавира със законодателството и си измисля оправдания, за да заобикаля законодателството. Според него цялата концесия трябва да бъде разследвана.

Много хора се оплакват от здравословни проблеми от това, че огромни камиони минават през селото и разрушават не само инфраструктурата там, но и напукват къщите, а шумът е огромен. Има вече и ръст на децата с астма в селото. За опасността от праха обясни и Златка Дойчевска, на която се е наложило да ѝ оперират носа, заради запушване с каменен прах.

Кариерата беше спряна, но само временно. С тази оросителна инсталация искат да замажат очите ни и да я подкарат наново кариерата. За тази оросителна инсталация им трябва вода, която искат да вземат от нашите канали, с които напояваме земите си. Там каналите са непочистени. Вода за нас няма.

Река Стара река през летните месеци е почти суха, точно, когато имаме нужда най-много от вода и кариерата иска да водовзема по 8 часа на ден. Така за нас проблемът се усложни - хем ще имаме кариера, хем няма да имаме и тази вода, която ползваме, оплака се Кънев.

Всички неглижират проблема казват, че ние сме някаква малка група, която търси известност. Не е политическа изява това - тук сме хора от различни партии, а проблемът е чисто екологичен.

“Този проблем засяга Куртово от десетки години назад. Тази многократно е експлоатирана и сега са я облекли в някаква концесия”, коментира Кънев.

Мъжът обясни, че се води непрекъсната кореспонденция и с Министерството на енергетиката и с Министерството на околната среда и водите. Последно определиха 6-месечен срок, в който дадоха шанс на кариерата да направи нещо по въпроса да няма запрашване, коментира той.

Според хората кариерата се опитва да работи и на 15 октомври дори е работила цяла ден. Това е и причината хората да се съберат за нов протест, защото според слуховете, които се носят из селото - кариерата ще заработи отново, тъй като е собственост на олигарси.

Ако не бъде променено нещо, хората от селото планират да продължат с протестите и да блокират пътища и ще настояват за оставката на всички, които са отговорни за концесията.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ