ЕЦБ обмисля стимули за икономиката през септември

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 July 2016 13:38 >

Европейската централна банка на своето заседание в четвъртък, както се и очакваше, остави лихвите на рекордно ниско ниво. Базовата лихва за рефинансиране остана нула, лихвата по депозитите на търговските банки – минус 0,4%. Това беше първото заседание на централната банка, след като през юни британците гласуваха за излизането си от Евросъюза. Президентът на ЕЦБ Марио Драги даде да се разбере, че банката е готова да увеличи стимулирането на икономиката по време на следващото си заседание, което трябва да се проведе през септември. Той обаче не даде твърди обещания.

В края на юни Драги предупреди, че „Брекзит“ може да забави растежа на БВП на еврозоната до 0,5% в течение на три години. Но на пресконференцията в четвъртък той заяви, че последиците ще зависят от продължителността на преговорите между Великобритания и ЕС и формата на техните нови взаимоотношения. „Сега е твърде рано да се правят окончателни прогнози“, каза Драги. Той добави, че резултатите от референдума са създали допълнителни пречки за икономиката на еврозоната, но „финансовите пазари, а също така банковият сектор са реагирали на събитието достатъчно сдържано“.

Драги отново заяви, че ЕЦБ е готова “да използва всички достъпни инструменти“, за приближаването на инфлацията на еврозоната към целевата стойност от 2%. През юни нейният годишен темп беше равен само на 0,1%. Също така през юни ЕЦБ повиши прогнозата за инфлацията през тази година от 0,1% на 0,2%, благодарение на повишаващите се цени на петрола, а прогнозата за растежа на БВП на региона – от 1,4% до 1,6%. ЕЦБ ще представи нови прогнози през септември. Те ще повлияят на действията на банката, каза Драги, но добави, че за момента все още няма необходимата информация за вземането на решение.

Така постъпи седмица по-рано и Банк ъф Ингланд, която не промени паричната си политика заради недостига на информация относно това как е повлиял британският референдум върху икономиката, припомня „Ведомости“.

ЕЦБ остави програмата си за изкупуване на облигации на ниво от 80 милиарда евро месечно. Но сега някои наблюдатели се безпокоят, че ЦБ няма да намери достатъчно ценни книжа, за да я изпълни, пише „Файненшъл таймс“. Според правилата на ЕЦБ доходността от придобиваните държавни облигации не трябва да бъде по-ниска от минус 0,4%. Но заради „Брекзит“ търсенето на държавни облигации е нараснало, в резултат на което тяхната доходност е станала още по-ниска.

По данни на Bank of America Merrill Lynch над 50% от държавните облигации на Германия вече не отговарят на изискванията на ЕЦБ. При това Бундесбанк е длъжен да купува повече суверенни облигации, отколкото останалите централни банки от еврозоната, защото Германия е най-голямата икономика в региона.

Този въпрос не се е обсъждал на заседанието на ЕЦБ, заяви Драги. Някои анализатори предупреждават, че ЦБ могат да се сблъскат с този проблем още в следващите месеци, ако голямото търсене на държавни облигации се запази. Програмата на ЕЦБ трябва да продължи до март 2017 г. Според оценките на икономистите от „Голдман Сакс“, ако се отмени ограничението за минимална доходност, тогава Бундесбанк ще може да купува германски книжа още 18 месеца. Но в такъв случай централните банки от еврозоната ще понесат загуби. „Бързо решение на днешната ситуация с недостига на държавни облигации изглежда малко вероятно“, заяви пред ФТ Руайри Уриан, стратег в Bank of America Merrill Lynch.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ