Дания може да блокира "Северен поток 2"

Предстоящо е приемането на законодателство, което на база оценка да спре или забави газопровода

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 June 2018 20:32 >
Дания може да блокира
Датският премиер Ларс Расмусен заяви, че страната му може да се приеме закон, който ще позволи по юридически причини да блокират или да отложат изпълнението на проекта "Северен поток-2". Подобно изявление той направи в отговор на въпроси на репортери по време на съвместна пресконференция с министър-председателя на Украйна Владимир Гройсман, информира издание Altinget.dk, цитирано от dnesplus.bg.

"Внесох в парламента законопроект, който ще ни позволи да се направи оценка на обхвата на външната политика по отношение на стандартния процес за кандидатстване, и това ще ни даде възможност да създадем правната рамка, на базата на която да бъде блокиран или забавен проекта," - каза Расмусен, цитиран от ТАСС.

Премиерът изрази мнението, че този въпрос трябва да бъде представен за общоевропейска дискусия. Той подчерта, че всички рискове трябва да бъдат сериозно и внимателно анализирани.

Гройзман от своя страна нарече "Северен поток 2" заплаха за Украйна и нов вид "хибридно оръжие", което заплашва всички страни, които консумират газ от Русия.

"Северен поток-2" е проект за разширяване на съществуващия тръбопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитни страни: Украйна, Беларус, Полша и други европейски и балтийските страни от Източна.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на Северния поток и ще премине през важни икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му ще бъде повече от 1.2 хиляди километра, а производственият капацитет - 55 милиарда кубически метра газ годишно. Пускането в експлоатация на "Северен поток - 2" е насрочено за края на 2019 г.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ