Твърде хубаво, за да е истина

Червените лампички, които светват, за да покажат кога една оферта за работа е нереална

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 February 2019 11:28 >
Твърде хубаво, за да е истина
Източник: shutterstock
СЪВЕТ: Понякога е по-добре да откажете оферта, отколкото да приемете работа, която ще ви направи нещастни
След месеци на проучване, отхвърляне и разочарование нищо не е по-хубаво от това да срещнеш мечтаната оферта за работа. Търсенето на човек с минимален опит за заплата над средната, възможност за работа от къщи веднъж седмично и командировки в чужбина би трябвало да отговарят на критериите ви. Възможно е наистина такава оферта да съществува, но в повечето случаи е нереално. Но как да разберем дали дадено предложение е действително?

Няколко експерти посочват пред Business Insider кои са най-често срещаните червени лампички, които трябва да ни покажат кога едно предложение е твърде хубаво, за да е истина.

Заплатата е твърде висока
Нeобичайно високата стартова заплата за съответния сектор е обичаен признак, че работата може да не е такава, каквато изглежда. Твърде вероятно е това да е сигнал, че никой не иска позицията и ръководството отчаяно се опитва да наеме служител, който да реши незабавно даден проблем.

Устни обещания
Избягвайте компаниите, които дават устни обещания и не желаят да ги оформят писмено. Това почти винаги свършва с неизпълнението им. Плюс това няма физически доказателства за вербалния ангажимент, така че компанията не може да бъде държана отговорна за това, че не го спазва.

Неясни детайли
Ако няма отговори на вашите въпроси, това също е червена лампичка. Тези въпроси могат да включват подробности за служебните отговорности, работната среда, кога ще започнете или къде компанията очаква да бъде след 10 години. Неяснотата означава нестабилност.

Слаба организация
Сигналите за слаба организация могат да бъдат много – смени на датата или часа на интервюто или насрочването му извън офиса. Ако след интервюто за работа се налага последваща комуникация и многократно не можете да откриете лицето за контакт, също не е добър сигнал. Това може да означава, че компанията е дезорганизирана и съответно уважението към служителите ѝ не е на ниво.

Нетърпеливи са да ви наемат
Компания, която е нетърпелива да ви наеме, ще иска отговор веднага, както и незабавно да започнете. Това може да е знак, че са отчаяни и не са извършили нужната подготовка да намерят точния човек. Нормалният път е да се интервюират много кандидати и на избрания да се даде време да реши дали да приеме.

Голямо текучество
В една компания може да има текучество на кадри по много причини. Например да наемат служители от начално ниво, които да израстват, или да дават минимални възнаграждения и впоследствие хората да отиват другаде, където парите са повече за същата работа. Ако една компания има голямо текучество заради лошо управление или токсична работна среда, това е причина да се откажете.

Искат данните ви рано
Ако още в началото на процеса по наемане ви искат лична карта и банкови сметки, преди дори да са ви предложили оферта, това може да е знак за измама. Този вид лични данни са изключително конфиденциални и чувствителни и обичайно се искат, когато трябва да подпишете договора си.

Следвайте интуицията си
Понякога някои от гореизброените сигнали са резултат на стечение на обстоятелствата. Или пък не са ясно изразени. В такива случи експертите по наемане съветват да се доверите на интуицията си. „Опитът ми показва, че в девет от десет случая, в които кандидат усеща интуитивно, че нещо не е наред по време на процеса на наемане, се оказва прав“, категорична е лицензираната кариерна съветничка Дебра Уитман.


Текстът е публикуван в брой 8 /2019 г. на списание "Икономист" от 22 февруари, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ