Елизабет Втора отбеляза 90-я си рожден ден с военен парад в Лондон [снимки]

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 June 2016 08:00 >

С традиционен военен парад в централните части на Лондон беше отбелязан официалният 90-ти рожден ден на кралица Елизабет Втора.

В него участие взеха както над 1 600 представители на британската армия, така и 300 коне от кралските конни части.

Стотици хора се събраха, за да наблюдават колоритния спектакъл, в който участват и няколко военни оркестри. Тази година в центъра на събитието е 1-ви батальон на сухопътните войски.

Кралицата поздрави събралата се тълпа на парада, облечена в лимонено зелено палто в тон с кокетна шапчица, украсена със свежи розови цветя. Елизабет Втора помаха на събралото се множество в компанията на херцога на Единбург, докато заедно напускаха с файтон предверието на Бъкингамския дворец, за да вземат участие в ежегодния парад в нейна чест. Принц Хари, херцогинята на Корнуол и херцогинята на Кеймбридж отпътуваха заедно в друга карета за парада, следвани от впряг, возещ херцога на Йорк и неговите дъщери, принцесите Беатрис и Евгения.

По-късно през деня кралицата ще се присъедини към останалите членове на кралското семейство, за да наблюдават от балкона на Бъкингамския дворец парада на кралската авиация. В честванията ще вземат участие и флотилия от исторически лодки, които ще преминат под формата на шествие през река Темза. Кралски военни топове ще огласят и околностите на редица градове във Великобритания.

Кралицата отпразнува 90-тия си юбилей на 21 април, но публичните тържества са през юни, тъй като тогава времето в Лондон е по-благоприятно. От 18 век насам рожденият ден на суверена на Великобритания се отбелязва със специална колоритна церемония, наречена "Trooping the Colour", по време на която кралската особа поздрава и извършва проверка на войските.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ