Удължиха срока за подаване на имуществени декларации от висши чиновници

Това се налагало заради големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 May 2018 11:45 >
Удължиха срока за подаване на имуществени декларации от висши чиновници
Депутатите удължиха срока за подаване на имуществени декларации за 2017 г.от висши държавни служители до 8 юни т.г. Това стана с гласуване в един ден на две четения промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Вносители са народни представители от различни парламентарни групи.
В момента според разпоредбите ежегодно висшите длъжности и чиновници трябва да декларират имуществото си и интереси за предходната година до 15 май, предаде БТА.

Вносителите на поправките посочват, че големият брой обстоятелства, които трябва да се декларират и краткото време от утвърждаване на образеца от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, изискват по-дълъг времеви период, за да се събере информацията, която задължените лица трябва да декларират. В същото време кръгът им беше разширен, а по този начин и задължените лица ще имат достатъчно време да изпълнят изискванията на закона, аргументират се авторите на текстовете.

Предложението даде повод на левицата за пореден път да повтори тезата си за лошото качество на законите, които този парламент приема и дори да поискат заради това оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов/ГЕРБ/.

Антикорупционният закон дава постоянна грешка, това са вече вторите промени в него и се дължат на нескопосания закон, който беше приет, обяви Тодор Байчев /БСП/. Не сме се сетили сами за себе си, за декларациите, които попълваме, кое гарантира тогава на обществото, че сме в състояние да се погрижим за децата, възрастните, коментира той.

В отговор председателят на правната комисия предположи, че този закон плаши БСП и затова те говорят за лошо законодателство. Трябва да има светлина да показваме обективни истини, подчерта той. Кирилов разясни, че промените не са измислица на вносителите, а за тях е имало обективна необходимост.Това се е видяло при избора на председател и после при избор за заместник-председател и членове на комисията за противодействие на корупцията, като двете процедури са отнели много време.
Като призна обективната необходимост за отлагане на срока, Йордан Цонев от ДПС припомни тезата на неговата партия, че не е имало никаква нужда от създаване изобщо на такъв да антикорупционен орган. Години у нас кръгове се опитват да налагат злощастния румънски модел, завърши той.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ