Боян Петров не бе открит и във втория лагер под Шиша Пангма

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 May 2018 13:41 >
Боян Петров не бе открит и във втория лагер под Шиша Пангма
Алпинистът Боян Петров не е бил открит и във втори височинен лагер под връх Шиша Пангма, съобщиха пред БНР от екипа на алпиниста, като уточняват, че остава надеждата той да се намира в някоя ниша и да не е видян от хеликоптерите. От въздуха беше видяно, че във втори лагер има две палатки, но по-късно, когато на мястото стигнаха спасителите по земя, ги откриха празни. Приближеният до Петров Деян Петков опроверга появилата се по-рано информация, че хеликоптерите са забелязали подозрителен обект по маршрута. "Нищо не са забелязали. Говорих с пилота, той категорично отрича. Имало е нещо, което са забелязали, върнали са се втори път да го разгледат, но се е оказало скала. На борда на хеликоптера има много опитен алпинист, който знае къде да гледа и какво", обясни Петков.

В мащабната спасителна операция в Хималаите участват над 100 китайски спасители, шерпи, алпинисти, както и два непалски хеликоптера. Утре се очаква спасителите да стигнат до самия връх. В момента хеликоптерите са в Катманду. При облитането са направени снимки, на които ще бъде направен обстоен преглед.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато за последно е забелязан да атакува Шиша Пангма. Той не е взел със себе си сателитен телефон, а палатката му бе открита празна в последния Лагер 3 пред осемхилядника.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ