"Воля" иска референдум за излизане от НАТО

Партията смята, че Европа трябва да се концентрира върху единна армия, вместо настоящия Алианс

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 03 May 2018 16:16 >
"Ще започнем лансирането на идеята за референдум за излизане на България от НАТО", заяви днес лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки, като обясни че: "Това ще бъде една от големите ни инициативи в кампанията за европейските избори. Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва".

Трябва да се концентрираме върху единна европейска армия, на която да разчитаме да ни защитава, а не точно НАТО. Така Пламен Христов от "Воля" аргументира идеята на лидера на партията Веселин Марешки за референдум за излизане на България от военния пакт.

Той дори припомни, че американският президент Доналд Тръмп и САЩ в последните си тези остро критикуват алианса като идеи и принцип и самите те нееднократно са се изказвали, че НАТО няма бъдеще като организация в сегашния си вид.

Според Христов обаче е рано да се каже какво точно трябва да се направи с военния съюз. Г-н Марешки дава сигнал, както обикновено ние, дори и да изглеждаме доста нестандартни, даваме на пръв поглед скандални идеи, но впоследствие те се оказват далновидни и разумни, отбеляза депутатът.

Той все пак смята, че ние сами не можем да си гарантираме националната сигурност, дори и като членове на НАТО. В момента бойната ни техника не отговаря на натовските стандарти, а ние самите нямаме пари да я приведем в необходимите норми, обясни Христов. Това е сериозен проблем и ние, бидейки членове на НАТО, и в момента не сме пълноценни такива, коментира той. И изрази съмнение, че ще получим адекватна защита от алианса, ако се наложи. Веселин Марешки е лансирал идеята си на среща с лидерите на патриотичните партии от ЕС, поясни Пламен Христов. Основният акцент е била нуждата от коренни реформи в ЕС.

По думите му, лидерът на "Воля"е доразвил тази идея като е казал защо да не бъде подложена на по-широко обсъждане възможността за ревизия на членството ни в НАТО, което е от 14 години. Готова ли е България да плаща тази цена, може ли да си позволи този лукс, целял евентуален дебат по темата, стана ясно още от думите на депутата.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ