Откриха телата на двама алпинисти 17 години след смъртта им

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 May 2016 06:38 >

Телата на алпиниста Алекс Лоуи и неговия оператор Дейвид Бриджис бяха открити в хималайски глетчер 17 години след тяхната смърт при лавина. Двама други планинари са попаднали миналата седмица на останките, които все още са били в лед, съобщават от фондацията, основана в памет на Лоуи.

Американците Лоуи на 40 години и Бриджис на 29 години бяха затрупани от лавина на 8027-метровия връх Шиша Пангма в Китай през октомври 1999 г. опитвайки се да извършат първото американско спускане със ски от върха.

Според Конрад Анкър, оцелял при инцидента, откритието на телата на двамата алпинисти носи облекчение на техните семейства. След като се завръща от Китай Анкър се жени за вдовицата на Лоуи и осиновява трите му деца.

Преди смъртта си Лоуи е считан за един от най-добрите алпинисти в света.

Хималаите, които са забранени за западни граждани до 1978 г., се смятат за относително достъпни сред върховете над 8000 метра. Много организатори на походи препоръчват алпинистите да включат Хималаите като част от тренировките си, преди да поемат към други по-високи планини.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ