”Черният списък” на ЕС с руски и украински лица и фирми в сила още 6 месеца

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 March 2016 10:02 >
”Черният списък” на ЕС с руски и украински лица и фирми в сила още 6 месеца

Европейският съюз увеличи с още 6 месеца персоналните санкции срещу руски и украински граждани, наложени заради конфликта в Украйна. Това стана ясно от официална позиция, цитирана от АФП.

Забраните за пътуване и замразяването на активите на близо 150 души са придатък на икономическите санкции срещу Русия в сферата на отбраната, финансите и енергетиката.

Страните-членки разширяват с 6 месеца ограничителните мерки срещу 146 души и 37 компании с оглед на продължаващото незачитане и заплашване на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, пише в официалната позиция на съюза.

Решението е взето след заседание на представителите на 28-те страни-членки в Брюксел.

От черните списъци са премахнати 3-ма души, които са починали.

Следващо евентуално подновяване на персоналните рестрикции може да има на 15 септември.

Пълният списък ще бъде публикуван в събота.

При предишното продължаване на мерките миналия септември, санкции бяха наложени на руския зам.-премиер Димитри Рогозин заради откритата му подкрепа за анексирането на Крим през март, 2014 година.

Запор на активите и ограничение на пътуванията бяха наложени също на министъра и зам.-министъра на отбраната на Кремъл, Аркади Бакхин и Анатоли Антонов.

Предприемачът Аркади Ротенберг беше описан като "дългогодишен сподвижник на президента Владимир Путин и негов спаринг партньор по джудо”, който бил облагодетелстван от връзките си с държавния глава.

Европейският съюз продължи персоналните санкции, въпреки недоволството на Русия, както и на някои от страните в блока. Причината е, че според общата позиция, условията на мирното споразумение от Минск все още не се спазват напълно.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ