Какво да правим, когато всичко е спешно

Стратегическият маркетинг е основно средство за устойчиво конкурентно предимство

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 March 2018 12:39 >
Какво да правим, когато всичко е спешно
Източник: Shutterstock
Стратегическият маркетинг е основно средство за устойчиво конкурентно предимство
Елена Василева, "Елемарк"

В България за реален маркетинг се говори през последните 10 – 15 години, като преди това възприятията ни се ограничаваха само до рекламата – най-видимото проявление на разбирането ни да се представим и разгърнем на пазара. Днес най-модерно е да се говори за „дигитален маркетинг“, свързван обикновено с позиционирането в интернет пространството, в което бизнесът видя възможност за бърз и лесен достъп до клиента. Все още обаче са единици фирмите, които работят на нивото на стратегическия маркетинг като най-мощното средство за позициониране.

Светкавичната дигитализация и бързо променящата се бизнес среда наложиха онова чувство за спешност, което доведе и до необходимост от динамична промяна в маркетинговите модели. Не е тайна, че в България и до днес маркетинг се изучава основно на теория, което донякъде се определяше и от липсата на реална бизнес среда за разгръщане на стратегии. Случва се така, че процесите на дигитализация изпреварват теоретичната мисъл и на преден план излиза приложният маркетинг – този, който ни помага да се променяме в крачка и да постигаме устойчивост в поведението на фирмата.

Най-често опитът да се избавим от чувството за спешност е да направим бърза онлайн или билбордна кампания. Но влагайки, и то немалка, сума в тази дейност, често виждаме, че всъщност не сме стигнали там, където ни се иска. Маркетингът е една скъпа по своята същност дейност не само защото изисква специфични познания, но и защото изпълнението на всяка стратегия се нуждае от много средства. Представете си десетки или стотици хиляди левове, заделени за една кампания, която обаче не е планирана по законите на стратегическия маркетинг и в един момент се оказва, че сте налели средства, които не водят до целта. Да правиш маркетинг, не означава да направиш кампания в интернет, да пуснеш банери и да разпратиш определено съдържание до бази данни, да платиш реклама в телевизия, радио или външна реклама, да инвестираш в събития. Стратегическият маркетинг е дейност, която ти казва дали, как и защо да направиш всичко това.

"Да изядеш, или да бъдеш изяден"
е основният избор, който една компания прави, за да се насочи към техниките на стратегическия маркетинг, защото те са основно средство за устойчиво конкурентно предимство. Прилагането на дигиталните модели в момента са най-доброто средство да видим реалната ситуация, в която се намира една фирма на пазара. Със своята прецизност и точност те носят информацията, която предпазва от скъпоструващи грешки.

Малцина са хората в световен план, които с лекота работят и развиват приложната страна на маркетинговата наука. Един от тях е международно известният холандски маркетолог Хербранд Рустенбург с личен принос към практическата част на маркетинга. Автор е на конкретни дигитални модели за решаване на стратегически проблеми. Това, което прави неговия опит уникален, е, че методът му е приложим с еднакъв успех както за малкия и средния бизнес, така и за огромните корпорации. В световния маркетинг не са много хората, които са разработили собствени теоретични модели с реално приложение в практиката, и то доказано действащи.

Това, с което Рустенбург се е заел през последните години, е да обучава специалистите как сами да прилагат тези модели, да анализират резултатите от тях и да предлагат и вземат стратегически решения. Неговите методи са базирани на маркетинговите теории, но се основават на конкретен практически опит и са лесно приложими. Може да звучи странно, но иновативното мислене е базирано на дигитални матрични модели, които всеки мениджър може да използва в ежеднeвната си работа. Да „вкараш“ в матрицата определени показатели и като резултат да получиш показатели за стратегическо състояние и фирмата, е нещото, което все още не се прилага масово у нас. Това означава да получим по матричен начин онази маркетингова информация, която дава ясната картина как се държим на пазара спрямо конкуренцията, какво трябва да предприемем и какви цели трябва да си поставим.

Веднъж "вкарани" в матричния модел данните дават бърз резултат
за това дали стратегическата позиция реално е тази, която фирмата смята, че заема. До момента са разработени 14 модела за различни видове анализи и сфери на дейности, като например дефиниране на бизнеса на Абел, модел за оценка на опциите за разрешаване на ключов проблем, модел за анализ за привлекателността на пазара, портфолио анализ, клиентски анализ и др. Всеки опитен, а и не толкова опитен, специалист би могъл да се справи, когато разполага с необходимата фирмена информация.

Всички методи и анализи са подробно описани в най-новата книга на Рустенбург „Стратегическият маркетинг“. Тя всъщност е един наръчник за иновативно мислене, с разписани стъпки, по които трябва да мине един маркетинг специалист, мениджър или управител, за да минимизира рисковете и да реши проблемите, като използва по най-оптимален начин финансовия си и креативен ресурс.

Интересни ли са малките пазари
за големите маркетолози? Този въпрос си задавах и аз, когато Хербранд Рустенбург прие поканата да посещава и България като гост-лектор и участник в работни срещи и семинари. За Рустенбург, обиколил над 60 страни в света и работил за стотици компании, по-малките пазари са най-интересни и са най-голямото предизвикателство пред маркетинга. Те са начин да се тестват международно работещи модели в една силно конкурентна среда, където много играчи си поделят сравнително по-малко потребители. От друга страна, разходите за кампании са по-ограничени и оптимизацията между стратегически и приложен маркетинг е единствено правилният подход за стабилност и развитие.

Решаването на практически казуси за малки и големи бизнеси, реални ситуации от международни вериги и прилагането на дигиталните модели на стратегическия маркетинг ще са в основата на работния семинар в София с участието на Хербранд Рустенбург на 28 и 29 март т.г. в София, в Betahaus. Там той ще проведе демонстрационни сесии и ще предостави казуси за решаване пред български маркетингови специалисти, продуктови и акаунт мениджъри, управители и специалисти в комуникациите и клиентско обслужване. В лични срещи г-н Рустенбург ще отговаря и на въпроси по конкретни фирмени казуси. Подробности за програмата на семинара може да се намерят на http://elemark.bg/sense-of-urgency-маркетинг-уъркшоп/ И

ВИЗИТКА

Хербранд Рустенбург е автор на практически дигитални модели, подробно описани в книгата му  „Стратегическият маркетинг – наръчник за иновативното мислене“, с над 30 години опит в маркетинга. Работил е с над 200 компании от малкия и средния бизнес, сред които редица международни корпорации в Холандия, Белгия, Германия и Индия. Сред клиентите му са KLM, 3M’s, Dell Nederlands, Sanoma, Dutch Railways и мн. др. Лектор и обучител е на студенти и бизнесмени. Автор на академични трудове, учебници по стратегически маркетинг, мениджмънт на продажбите и маркетингови проучвания. Посетил е над 60 държави в Европа, Африка, Азия и Пасифика, Америка, където развива, усъвършенства и обучава специалисти в практическите модели на стратегическия маркетинг.

Текстът е публикуван в новия брой на „Икономист“ от 23 март, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ