Правителството оттегли Истанбулската конвенция

Няма да има и референдум за нея

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 07 March 2018 12:12 >
Правителството оттегли Истанбулската конвенция
Източник: БТА
Правителството оттегли Истанбулската конвенция. Това стана по време на днешното редовно заседание на кабинета. Ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие се отменя до произнасяне на Конституционния съд, уточни министър-председателят Борисов.

"Така както звучи и така правителството я прие, само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор - и на православието, и на мюфтийството. Насадиха се огромни страхове в българския народ. Ние сме правителство, избирано от народа - не веднъж, и ние сме длъжни да се съобразим с това, което народът иска", каза Бойко Борисов.

По думите му сега Конституционният съд ще се произнесе и след като е оттеглена конвенцията, ще може да се водят дебати. По този начин ще може в спокойна политическа, обществена атмосфера да се претеглят всички доводи по тази тема.

В същото време Парламентът отхвърли предложението на БСП за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". "За" бяха 67 народни представители, 121 гласуваха "против", а 23-ма се въздържаха.
Eдинствено вносителите от "БСП за България" подкрепиха провеждането на такъв референдум, ГЕРБ и ДПС бяха "против", а от "Обединени патриоти" и "Воля" гласуваха "против" и "въздържал се".

"Изхарчихте пари за какво ли не, а сега не искате да се харчат пари, за да се пита народът, коментира председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. Без референдум ще я внесете отново, когато, по думите на премиера, се постигне консенсус по тази тема, каза тя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ