Експерт: Европейската банкова система е пред бедствие

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 19 December 2015 09:15 >
Експерт: Европейската банкова система е пред бедствие

Европейската банкова система е изправена пред бедствие, предупреди пред "Хоризонт" банковият експерт Кевин Дауд. По думите му, програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка трябва веднага да бъде спряна:

Европейската банкова система е надвиснала опасност от бедствие. Политиките, които се провеждат в момента, са крайно деструктивни. Тези политики са като воденичен камък, който тежи на врата на европейската икономика и я дърпа надолу, вместо да помага за възстановяването й. Има съвсем ясни сигнали за това. Трябва да престанем да се крием от това, защото сме изправени пред нова глобална криза. Европейските банки трябва да бъдат рекапитализирани. Освен това трябва да се промени начинът, по който се оценява риска. Бедствието може да се случи по всяко време и в момента ние губим ценни минути, за да решим този проблем. Нещо трябва да бъде направено.

Европейската банкова система е изправена пред бедствие, предупреди пред "Хоризонт" банковият експерт Кевин Дауд. По думите му, програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка трябва веднага да бъде спряна: Европейската банкова система е надвиснала опасност от бедствие. Политиките, които се провеждат в момента, са крайно деструктивни. Тези политики са като воденичен камък, който тежи на врата на европейската икономика и я дърпа надолу, вместо да помага за възстановяването й. Има съвсем ясни сигнали за това. Трябва да престанем да се крием от това, защото сме изправени пред нова глобална криза. Европейските банки трябва да бъдат рекапитализирани. Освен това трябва да се промени начинът, по който се оценява риска. Бедствието може да се случи по всяко време и в момента ние губим ценни минути, за да решим този проблем. Нещо трябва да бъде направено.

Дауд е категоричен, че президентът на ЕЦБ Марио Драги трябва да си подаде оставката: Политиките, които той провежда, реално се провалиха. А в същото време той продължава да обещава още. Всъщност, мисля, че това, което е големият проблем, са лошите дългови книжа в европейските банки. С политиката на Европейската централна банка този проблем се прикрива, а не се решава.

Неконвенционалните монетарни политики не работят, защото в САЩ имаме много слабо възстановяване, но ако говорим като цяло за количествено улеснение - това е една цяла неизменима вселена, в която нищо не работи, поясни банковият експерт относно решението на Федералния резерв да увеличи лихвата си:

Така или иначе лихвите трябва да бъдат увеличавани, защото просто трябва да върнем нормалното състояние на нещата, но въпросът е как го направи Федералният резерв - това няма да доведе до особени изменения в кредитирането, което прави тази политика практически контрапродуктивна. Освен това Федералният резерв беше първият, който започна програма на количествени улеснения - най-голямата, която е съществувала, като с това се увеличи балансовото число на банката с трилиони долари и в момента няма никакви индикации как ФЕД смята да разреши този "малък проблем".

Това, което направи ФЕД, е една съвсем малка стъпка в правилната посока, но тя наистина е много малка, направо - "бебешка" стъпка, подчерта Дауд.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ