Отлагат срока за пререгистриране на таксиметровите водачи

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 20 November 2015 05:50 >
Отлагат срока за пререгистриране на таксиметровите водачи

Парламентарната комисия по транспорт отложи с половин година законовите промени, с който таксиметровите водачи ще трябва да се пререгистрират и да имат трудови договори, когато работят към големи фирми, предава БНР.

Преди около 50 дни парламентът прие поправка в Закона за автомобилните превози, внесен от ГЕРБ, с която възможността да се оперира от името на превозвач и да се създават фирми-бушони се прекрати. От така направеното изменение, водачите, които искат да продължат да работят за своя сметка, трябва да се регистрират като превозвачи.

Големият брой водачи - над 11 000 и едва, подадените до момента, 250 заявления за вписване в регистъра, накараха вносителите на промените да удължат със 6 месеца срока, в който това изискване трябва да бъде направено от водачите на таксита.

Председателят на транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов обясни, защо се налага спешната промяна:

Щом искаме от някой, който извършва дейността, да е превозвач, той, или от негово име и за негова сметка, трябва да извършва всичко и когато сгреши, ние трябва да отидем да накажем превозвача или самият той трябва да регистрира себе си за превозвач. Законът дава възможност, визата отнема един месец, максимум до 45 дни, ако ви върнат. Но, поради обема на пререгистрации и въпреки че имахме становище на автомобилната агенция, се оказа, че не е възможно те да се справят с твърде многото заявления. За да поправим грешката - ние удължаваме този срок.

Депутатите на Транспортната комисия от всички парламентарни групи са категорични, че таксиметровият бизнес ще излезе на светло със сигурност след 6 месеца, като ще се съобразят с бранша и на 1 юли всички водачи трябва да бъдат регистрирани или на трудов договор, или като превозвач.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ