Джок Полфрийман си държи на номинацията за ”Човек на годината”

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 11 November 2015 15:10 >
Джок Полфрийман си държи на номинацията за ”Човек на годината”

Смъртни заплахи и натиск. Това е версията на осъдения за убийство Джок Полфрийман за оттеглянето на скандалната му номинация за човек на годината.

Миналата седмица австралиецът, който излежава 20-годишна присъда в затвора, беше номиниран в класация на Българския хелзинкски комитет, което предизвика вълна от недоволство.

Днес в интервю за Нова от затвора Полфрийман обяви, че експертите на Комитета били заплашвани и че той и затворническото сдружение, което представлява, заслужават номинацията.

Осем години зад решетките, стотици изписани молби и жалби на затворници, изучаване на българското законодателство - така минава ежедневието на австралиеца.

Широкият обществен отзвук през последните дни срещу номинацията, започналите протести на близки и приятели на смъртоносно ранения с нож през 2007 г. Андрей Монов, Полфрийман обясни с болката от загубата. Тълкува обаче реакцията на всички останали като нежелание да се даде шанс на такива като него да се променят. И още - протестиращите не искали да признаят, че затворниците са част от тази държава, твърди Фрийман. В тази връзка той направи аналогия и между отказа да го екстрадират, а в същото време - нежеланието да го виждат и чуват в България.

Номинацията за човек на годината не променя размера на присъдата, припомня Полфрийман. Не променя и обстоятелствата около убийството, чието извършителство австралиецът ще продължи да оспорва.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ