Вижте в кои страни се пие най-много алкохол

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 09 November 2015 12:07 >
Вижте в кои страни се пие най-много алкохол

В някои страни хората пият много. В други не толкова.

В последния си доклад Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разкрива в които държави се е консумирал най-много алкохол през 2013 г., предава британският в. „Индипендънт“. Данните се съпоставят и с количествата изпит алкохол през 2000 година.

Оказва се, че с 14 литра на глава от населението годишно Литва е с най-високата консумация на алкохол. Плътно след нея са Австрия, Естония и Чехия, в които всяка година потреблението е около 11-12 литра на глава от населението.

Най-малко пък се пие в Индонезия - там консумацията е почти 0. Следват я Турция, Индия и Израел, където средното годишно потребление на алкохол на глава от населението е между 1 и 3 литра. Трябва да отбележим, че определени групи хора в гореспоменатите страни ограничават консумацията си на алкохол, поради религиозни или културни причини. 

Кой плаща най-много за алкохол ”Да се пие алкохол” - важно качество за добра кариера в Китай

Ето и кратка класация на топ 10 на най-алкохолизираните страни в света:

Литва Австрия  Естония Чехия Русия Унгария Франция Люксембург Германия Полша

 

В повечето страни хората са консумирали по-малко алкохол през 2013 г., отколкото през 2000 г. Въпреки това, потреблението в страни като Литва, Полша, и Русия всъщност се е увеличило през тези 13 години.

„Анализът на ОИСР на базата на индивидуални данни показват, че има ръст на рискованото пиене и инцидентното прекаляване с алкохол при младите хора и особено при жените. Мъжете с нисък социално-икономически статус пият повече от тези с по-висок социално-икономически статус, а при жените се наблюдава точно обратното“, се посочва още в анализа.

Индийски политик: Употребата на алкохол е фундаментално човешко право

Интересното е, че в доклада също се отбелязва, че „консумацията на алкохол е силно концентрирана, тъй като голяма част от алкохола се пие от 20% от населението, които пият най-много. 20-те процента унгарци, които пият най-много, консумират около 90 на сто от всичкия изпит алкохол. Във Франция този дял е около 50 на сто“. 

ОИСР дефинира „консумация на алкохол“ като годишните продажби на литри чист алкохол на човек на възраст поне 15 години. Това означава, че техните данни изключват домашния алкохол, който всъщност пък е голяма част от общия консумиран алкохол в някои страни.

Другата путинова война - срещу запоя и пушенето Оризово вино, отлежало в пениси на тюлени, или алкохолни експерименти за силните духом
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ