Хелзинският комитет оттегли номинацията си за убиец за ”Човек на годината”

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 06 November 2015 07:52 >
Хелзинският комитет оттегли номинацията си за убиец за ”Човек на годината”

Българският хелзинкски комитет (БХК) оттегля номинацията на Джок Полфрийман, осъден за убийството на 20 - годишния Андрей Монов, от Наградите "Човек на годината". Номинацията остава за Българско затворническо сдружение за реабилитация, съобщиха от организацията. Повод за това са многобройните обществени реакции, която предизвика кандидатурата на Полфрийман. "Целта на наградите "Човек на годината" не е да провокират или създават конфликти, а напротив – да отбележат постиженията и работата на хора, които защитавайки правата на човека допринасят за развитието на цялото ни общество", пишат от БХК в нова позиция. Преди време в първото становище за номинацията на австралиеца, издигната от негова съгражданка, от организацията съобщиха, че тя отговаря ня критериите и е базирана на правозащитната му дейност като активист за правата на затворниците и приемането й по никакъв начин не е относимо към деянието, за което той е осъден

Номинация на Български хелзинкски комитет за ”Човек на годината” предизвика протест

"В сдружението членуват много хора, които са се посветили на това, да помагат на лишените от свобода не само чрез защита на правата им, но и като насърчават тяхното превъзпитание, защото само така при връщането им в обществото те могат да бъдат продуктивни негови членове. Работата на всички тези хора не трябва да бъде пренебрегвана или омаловажавана, защото тя е важна, допринася за прогреса на обществото ни, за неговата сигурност и справедливост. Номинацията на Джок Полфрийман бе изцяло базирана на дейността му, като активист за правата на затворниците и по никакъв начин нямаше за цел да оправдава престъплението му или да омаловажава живота на Андрей Монов. Съжаляваме искрено, че с допускането на номинацията допринесохме за засилването на скръбта на роднините и приятелите на жертвата", пишат от БХК. Номинацията предизвика силна обществена реакция и протест пред Българския хелзински комитет, организран от приятели на убития Андрей Монов. Оттогава част от номинираните, сред които и предаването "Господари на ефира", поставиха условие, чe няма да участват, ако сред тях е и Джок Полфрийман.  Становище преди оттеглянето на номинацията на Полфрийман разпространиха и от Асоциацията на Европейските журналисти (АЕЖ), които също са сред номинираните. "Страхуваме се, че тази номинация освен че измества изцяло фокуса на класацията, нанася вреди на и без това крехкото положение на правозащитата в България. В никакъв случай не отричаме, че и правата на лишените от свобода имат нужда от защита и е добре че съществува неправителствена организация, която си поставя подобни цели. По тази причина призоваваме в класацията да остане номинация за тази неправителствена организация, а не за личността на осъдения за отнемане на човешки живот", пишат от АЕЖ.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ