Номинация на Български хелзинкски комитет за ”Човек на годината” предизвика протест

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 November 2015 04:12 >
Номинация на Български хелзинкски комитет за ”Човек на годината” предизвика протест

Номинацията на австралиеца Джок Полфрийман, който излежава 20 годишна присъда у нас за убийството на Андрей Монов, за наградите на Българския хелзинкски комитет (БХК) "Човек на годината" предизвикаха остра реакция сред близки приятели на убитото момче. Те ще се съберат на протест пред организацията днес от 14 ч., съобщи "Дневник". Вчера от БХК разпространиха становище по повод номинацията, направена от съгражданка на австралиеца. Аргументът й - участието му в създаването и работата на първата и единствена към момента законно регистрирана организация на затворници в България.  Вероятно при протестиращите днес ще слязат и представители на БХК.

"Номинацията на Джок Полфрийман напълно отговаря на критериите и изискванията, които сме поставили предварително, и въз основа на това няма аргументи, с които да откажем включването му сред номинираните. Номинацията е изцяло базирана на правозащитната му дейност като активист за правата на затворниците и приемането й по никакъв начин не е относимо към деянието, за което той е осъден.Тя не омаловажава живота на Андрей Монов или скръбта на роднините и приятелите му. БХК освен това не проверява съдимостта на никого от останалите номинирани за "Човек на годината", пишат от организацията.

Оттам уточняват, че самоорганизирането на затворниците е крачка към реинтеграцията им в обществото. Организацията на Полфрийман е регистрирана от съда като такава, която извършва полезна за обществото дейност. "Безспорно полезно е за обществото човешките права на всички хора, без изключение и без оглед на техния правен статус, да бъдат защитавани. Безспорно полезно е за обществото и това, осъдените добре да разбират значимостта на човешките права и да ги имат за своя лична кауза", пише още в становището на комитета.

В него се припомня, че "правата на затворниците са човешки права. Нарушаването им в България е една от най-честите причини държавата ни да получава осъдителни присъди от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Лишените от свобода и особено уязвимите групи сред тях са обект на системно нарушаване на техните основни човешки права, включително на достъп до правосъдие. Необходими са реформи в пенитенциарната система и активното участие на организации като Българско затворническо сдружение за реабилитация може само да спомогне за положително развитие в тази насока и по този начин подобряване на международния имидж на страната ни що се отнася до зачитане на човешките права".

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ