Кихаща маймуна и ходеща риба са сред 200-та нови вида, открити в Хималаите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 05 October 2015 04:17 >
Кихаща маймуна и ходеща риба са сред 200-та нови вида, открити в Хималаите

Кихаща маймуна и ходеща риба са сред 200-та нови вида, открити в Източните Хималаи за пет години и описани в доклад на Световния фонд за дивата природа, съобщи в. "Мирър".

Маймуната киха, защото носът ѝ е толкова чип, че когато вали, в него влиза вода. Това я издава в дъждовните дни и тя лесно може да бъде забелязана. За да намали дискомфорта, чипоносата маймуна обикновено чака да спре дъждът с глава свита между коленете.

Сред видовете, открити в Непал, Бутан, Северна Мианма, Южен Тибет и Североизточна Индия за пет години са 133 растения, 26 риби, 10 земноводни, едно влечуго, една птица и един бозайник. Една от жабите е с невероятни сини очи. Има и пепелянка с глава като копие и шарки в жълто, червено и оранжево, която прилича на бижу.

Ходещата риба е яркосиня и се среща в Западен Бенгал. Тя може да диша въздух и да оцелее на сушата до четири дни, като може да измине извивайки се 400 м. между два водни басейна. Докладът предупреждава и за опасностите, пред които са изправени новооткритите видове.

Само четвърт от хабитатите в района са девствени. Стотици растения и животни в Източните Хималаи са застрашени. Най-сериозната заплаха за видовете в района е промяната в климата. Увеличаващото се население, обезлесяването, бракониерството, минното дело, използването на терените за паша, търговията с диви животни, замърсяването и строежа на язовири също оказват натиск върху природата в Източните Хималаи.

"Тези открития показват, че имаме още много да учим за видовете, с които споделяме нашия свят. Те ни напомнят, че ако не вземем мерки за защита на тези крехки екосистеми сега, могат завинаги да бъдат изгубени несметни богатства" - каза Хедър Сол, главен съветник в Световния фонд за дивата природа за Великобритания.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ