Боян Петров изкачи последния осемхилядник, на който не бе стъпвал българин

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 September 2015 06:26 >
Боян Петров изкачи последния осемхилядник, на който не бе стъпвал българин

И последният осемхилядник, на който не беше стъпвал българин, вече е изкачен. Боян Петров стъпи на осмия по височина връх в света тази сутрин, съобщи сайтът на експедицията Seven Summit Treks Manaslu, предаде "Дневник".  Все още няма потвърждение от самия Петров, което може да дойде след слизането му в базовия лагер. Заради многото сняг по маршрута е възможно да пренощува в лагер 2 или лагер 1. Това е първото изкачване на осемхилядник след разрушителното земетресение в Непал. 

снимка / Twitter

Петров е използвал вероятно предпоследния ден от хубавото време под Манаслу и е успял да достигне връхната точка на 8163 метра заедно с още редица алпинисти, които чакаха такава възможност. Сайтът на експедицията докладва, че утре ще се направи нов опит от други алпинисти.

Досега Манаслу беше единственият от 14-те върха над 8000 метра, на който не беше стъпвал българин. Първият изкачен осемхилядник е Лхоце от Христо Проданов. В кариерата на Боян Петров това е пети осемхилядник след Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик, К2 и сега Манаслу. По този показател изравнява Дойчин Василев, който също е с пет. 

снимка / Twitter Преди началото на експедицията до Манаслу Петров заяви в интервю за "Дневник", че в главата вече му се върти идеята за изкачване на всички 14 осемхилядници. Желанието му да се качи и на втори връх по време на това пътуване обаче се провали поради липсата на експедиции. В последните дни под Манаслу няколко експедиции отмениха опитите си за изкачване заради силните ветрове и опасността от лавини. Най-показателно беше оттеглянето на Altitude Junkies, които разполагаха с най-много шерпи и бяха направили най-значителната част от подготовката на маршрута. Преди дни от експедицията 6 Summits Challenge написаха в блога си, че заради силните ветрове и опасността от лавини въобще не е било възможно да се стигне до лагер 4.Досега Манаслу беше единственият от 14-те върха над 8000 метра, на който не беше стъпвал българин. Първият изкачен осемхилядник е Лхоце от Христо Проданов. В кариерата на Боян Петров това е пети осемхилядник след Гашербрум I, Канчендзьонга, Броуд пик, К2 и сега Манаслу. По този показател изравнява Дойчин Василев, който също е с пет.  Преди началото на експедицията до Манаслу Петров заяви в интервю за "Дневник", че в главата вече му се върти идеята за изкачване на всички 14 осемхилядници. Желанието му да се качи и на втори връх по време на това пътуване обаче се провали поради липсата на експедиции. В последните дни под Манаслу няколко експедиции отмениха опитите си за изкачване заради силните ветрове и опасността от лавини. Най-показателно беше оттеглянето на Altitude Junkies, които разполагаха с най-много шерпи и бяха направили най-значителната част от подготовката на маршрута. Преди дни от експедицията 6 Summits Challenge написаха в блога си, че заради силните ветрове и опасността от лавини въобще не е било възможно да се стигне до лагер 4.

"Здравето и безопасността на катерачите и шерпите са най-важни и при тези условия ще е неразумно да рискуваме изкачване на върха. При тези обстоятелства преценихме, че е най-добре да отменим по-нататъшните опити", се казва там. От април насам природата даде твърде малко шансове на катерачите в Хималаите и Каракорум. След земетресението в Непал нямаше изкачвания на Еверест, Лхоце и Макалу. През юли лошите условия в Какорум не позволиха качвания на К2, а само неколцина стигнаха до Броуд Пик, Гашербрум 1 и Гашербрум 2. След това дойде решението да се затворят върховете и изкачванията откъм Тибет. Българските осемхилядници (подредени по височина на върховете) Еверест – Христо Проданов 1984 г. К2 – Боян Петров 2014 г. Канчендзьонга – Боян Петров 2014 г. Лхоце – Христо Проданов 1981 г. Макалу – Иван Вълчев, Здравко Петков, Запрян Хорозов, Дойчин Василев 1998 г. Чо Ойю – Борислав Димитров и Йорданка Димитрова 1991 г. Дхаулагири – Радко Рачев и Тончо Тончев 1995 г. Манаслу - Боян Петров 2015 г. Нанга Парбат – Тончо Тончев 1993 г. Анапурна – Панайот Панайотов, Огнян Стойков, Людмил Янакиев 1989 г. Гашербрум I – Николай Петков, Николай Вълков, Боян Петров, Дойчин Боянов 2009 г. Броуд пик* – Петко Тотев и Станимир Желязков 2001 г. Гашербрум II – Радко Рачев и Господин Динев 1992 г. Шиша Пангма – Дойчин Василев и Карина Сълова 1999 г. *През 1990 г. Минко Занковски, Емануил Деянов и Тодор Минков изкачват Роки съмит (8028 м), а изкачването на Броуд пик главен (8047 м) идва през 2001 г."Здравето и безопасността на катерачите и шерпите са най-важни и при тези условия ще е неразумно да рискуваме изкачване на върха. При тези обстоятелства преценихме, че е най-добре да отменим по-нататъшните опити", се казва там.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ