Осъдиха Емо Фаса за конфликт на интереси

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 02 July 2015 01:28 >
Осъдиха Емо Фаса за конфликт на интереси

Бившият депутат от ГЕРБ и основател на БАСТА Емил Димитров - Емо Фаса, е осъден за конфликт на интереси, заради лобистки закони. Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил, че Димитров е участвал в гласуването на изменения в два закона в интерес на семейния си бизнес.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) трябва до месец да издаде наказателно постановление, което да определи как ще бъде наказан Димитров.

В решението си ВАС признава за установено, че Емил Димитров е участвал в подготовката, обсъждането и приемането на промени в Закона за здравето и в Закона за тютюна и тютюневите изделия, а в управлението на пет дружества участват съпругата, братът и родителите на Емил Димитров, съобщи "Правен свят". Това са "Табак Трейдинг Партнър"ООД, "Сиел София" ЕООД,"Инчип -97"ООД,"Табак Логистик Груп"АД и "Симеон -2 "ООД.

"С двата закона се засягат интереси в областта на цигарения бизнес. Безспорно отлагането на пълната забрана за тютюнопушенето на закрити места с две години (приетото изменение на разпоредбата на чл.56 от Закона за здравето) е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия, каквито са дружествата, в които участват свързани с Димитров лица. Забраната за продажба на заготовки за цигари с филтър (създаването на нова ал.4 на чл.30 от Закона за тютюна и тютюневите изделия) също е в интерес на производителите и търговците на цигари и цигарени изделия", пишат върховните съдии.

През 2012 г. КПУКИ установи, че бившият депутат е в конфликт на интереси. Административният съд-София отмени решението.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ