Дунав не е замърсен след потъването на натоварения с химикали кораб

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 February 2015 04:52 >
Дунав не е замърсен след потъването на натоварения с химикали кораб

Няма замърсяване на водите на Дунав в резултат от потъналия кораб с химически товар на територията на Румъния. Това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, позовавайки се на последни данни от Ситуационния център към Международната комисията за опазване на река Дунав и взети проби от водите в Румъния.

Информацията за потъналия кораб на румънско пристанище е получена в МОСВ в 19.30 часа вчера. Баржата е пътувала от Хърватия към Румъния, натоварена с 850 тона изкуствени торове. Инцидентът е станал при разтоварване на румънското пристанище на около 200 километра на територията на България. Според изчисления ,водите на Дунав, в които е станал инцидентът, ще дойдат на българска територия след 35-40 часа, отбеляза министърът.

Товарът е обезопасен и двойно пакетиран, така че към момента няма изтичане във водите. Корабът е потънал с целия си товар и министърът изключи възможността част от торовете да са продължили по течението. По думите на Ивелина Василева всички власти у нас са уведомени и имат пълна готовност да вземат проби и да наблюдават водите на реката на наша територия.

Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ има готовност да помогне на екоексперти с кораб, които да стигнат с него до границата, за да изследват качеството на водата в река Дунав - това каза изпълнителният директор на АППД в Русе Павлин Цонев по повод на инцидента с потъналата вчера по обяд баржа с 850 тона торови препарати в румънското пристанище Молдова Веке.

Той посочи, че до момента не е постъпвало подобно искане в Агенцията. Цонев обясни, че според изчисления, ако има някакво замърсяване, то ще навлезе в българския участък утре по обяд, тъй като мястото, където е станал инцидентът, се намира на 200 км от българската граница. "В този район има два шлюзови комплекса, особено шлюз "Джердап 1", който е с обем около 2 млрд. куб. м вода и представлява един много голям водоизточник. Обемът е достатъчно голям, за да не се предизвика по-сериозно замърсяване. Ако се стигне до там, най-вероятно то ще се утаи или концентрацията на веществата, която ще дойде при нас, ще бъде много по-ниска", коментира Цонев. По думите му видът на потъналото имущество, което е тор, не може да се локализира или да се ограничи.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ