Между Великобритания и Испания назрява конфликт заради Гибралтар

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 January 2015 07:54 >
Между Великобритания и Испания назрява конфликт заради Гибралтар

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 3 in /home/iconom606/public_html/inc/connection.inc.php on line 146

Испанските екологични организации съобщиха, че Гибралтар, който Испания счита за британска колония, а Великобритания – за задморска територия на Обединеното Кралство, започна да полага бетонни плочи на морското дъно за създаването на основа за бъдеща електростанция от комбиниран тип.

Работата води френската компания Bouygues Energies & Services, която съобщи, че изпълнява поръчка на „Електрически мрежи на Гибралтар“ и че строителството на електростанцията ще позволи напълно да се обезпечи потребността от електроенергия за 30-хилядното население на британския анклав в близките 30 години.

По мнение на испанските еколози, наред с нанасянето на щети на околната среда, използването на гибралтарското морско пространство, несъмнено, предизвиква протестите на Испания, която счита крайбрежните води на британската колония за свои, тъй като според Утрехтския договор от 1713 година Великобритания е получила част от сушата и акватория на пристанището, но не и крайбрежните води.

През 2013 година факта, че Гибралтар изхвърли в морето 70 бетонни блока за създаването на изкуствен риф предизвика остър конфликт между Испания и Великобритания, който доведе до дипломатически изказвания на двете страни и ръст на напрежението в оспорваното морско пространство.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ