Властите в Рио де Жанейро няма да могат да изчистят залива Гуанабара за Олимпиадата

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 26 January 2015 04:40 >
Властите в Рио де Жанейро няма да могат да изчистят залива Гуанабара за Олимпиадата

Властите на Рио де Жанейро признаха, че няма да могат да снижат с 80% нивото на замърсяване на водите в океанския залив Гуанабара до Олимпиадата през 2016 година. Именно такава цел бе поставена в заявката на бразилския Национален олимпийски комитет, въз основа на която Рио получи правото от 5 до 21 август следващата година да бъде домакин на летни Олимпийски игри. В залива трябва да се проведат състезания по ветроходство.

Както съобщи в интервю пред местен телевизионен канал секретарят по опазване на околната среда на щата Рио де Жанейро Андре Кореа, за пълното реализиране на програмата за пречистване на водите на Гуанабара трябват допълнителни най-малко 3,9 милиарда долара. Но в бюджета няма такива средства, нито е предвидено да бъдат събрани в оставащото до игрите време. Властите се надяват да привлекат частен капитал. Но обещаните показатели за чистота на водата няма да могат да бъдат постигнати.

В същото време Кореа увери, че въпреки всичко състезанията по ветроходство могат да бъдат проведени в Гуанабара, защото показателите за чистотата на водата в района на регатата вече са признати за удовлетворителни. Главната задача се състои в това да не се допусне появата на плаващ боклук. По думите на секретаря, „има прецеденти“ относно ситуацията. „През 2000 година в Сидни също не успяха да завършат програмата за почистване на градския залив“, напомни Кореа.

Борбата за пречистването на Гуанабара се води от повече от десетилетие. В периода от 1990 до 2005 година в хода на реализация на първия мащабен план за подобряване на екологичното състояние на залива в строителството и модернизацията на пречиствателните съоръжения, а също и други санитарни мероприятия са били вложени общо 1,1 милиард долара. Но това не донесло съществени подобрения. Тогава било решено да се отделят за нуждите на басейна още 1,2 милиарда долара и да се проведат необходимите мероприятия с цел подготовка за Олимпиадата.

По данни на секретариата по защита на околната среда на щата Рио де Жанейро, от 2007 година обемът на отпадъчните води, които са били пречистени и върнати в залива, се е увеличил със 160%. Създадени са били 11 бариери, чиято цел била да улавят големите боклуци и твърдите битови отпадъци, попадащи в Гуанабара от теченията на вливащите се реки.

Засега не се е удало проблемът с почистването на залива да бъде решен напълно. Освен това, състоянието на басейна предизвиква сериозни оплаквания от спортисти и специалисти, имащи отношение към организацията на олимпийската регата. И трябва да се има предвид, че състезанията по план ще се проведат близо до точката на излизане в океана, където водата е чиста, тъй като редовно се сменя по време на приливи и отливи.

Санитарните власти на Рио де Жанейро обикновено не препоръчват къпането в по-голямата част от плажовете на залива Гуанабара. В същото време, по заключение на експерти на Националния съвет по околната среда, съдържанието на болестотворни микроорганизми във водата в района на вливане на залива в океана „не представлява пряка заплаха за здравето на човека, тъй като не надвишава установените пределни нива“.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ