Премиерът помолил образователния министър да внимава какво говори

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 January 2015 08:12 >
Премиерът помолил образователния министър да внимава какво говори

Министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с министъра на образованието Тодор Танев и го е помолил да бъде по-внимателен в изказа си. Надявам се да ме е разбрал, трудно ми е да кажа че го подкрепям, а в същото време не мога да му искам оставката, преди още да сме видели неговия потенциал като министър, мотивира се премиерът. Това той коментира в отговор на питане, в рамките на парламентарния блицконтрол.

"Не мога да скрия, че ми е трудно да дам категоричен отговор, има истини, има история, в която ние самите сме вярвали, и на самия мен ми е трудно да отрека Кюри или Ломоносов, цялото ми образование е преминало в убеждението, че те са велики", коментира още Борисов.

В края на декември БТА разпространи видео, в което министърът на образованието Тодор Танев критикува световни учени, които според него не са направили нищо.

"Ломоносов не е направил нищо. Асен Златаров и той не е нищо особено, само е ходил в СССР, докато тук е било фашизъм", заяви Тодор Танев пред ученици от СОУ "Христо Ботев" във Враца, където изнесе открит урок пред дванадесетокласници.

Посочвайки портретите на известни учени в кабинета по химия, Танев с няколко изречения отхвърли научния принос на Ломоносов, Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, изтъквайки в същото време постиженията на двукратния нобелов лауреат Мари Кюри.

"Мария и Пиер Кюри са най-великите химици, Нобелови лауреати, но Фредерик Жолио-Кюри е пълна нула в науката, обаче се жени за дъщеря им Ирен и взема фамилията Кюри, "за да се фука", обясни на младежите министърът.

По-късно Тодор Танев се извини. 

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ