Китай и Япония ще изглаждат спора за островите в Източнокитайко море

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 07 November 2014 10:02 >
Китай и Япония ще изглаждат спора за островите в Източнокитайко море

Китай и Япония се съгласиха да направят опит да се намали напрежението около спорната верига от острови в Източнокитайско море, предаде BBC News.

Длъжностни лица в Пекин заявиха, че е създаден механизъм за управление на кризи, който да избегне влошаване на ситуацията.

Островите, известни като Дяоюйдао в Китай и Сенкаку в Япония, се контролират от Япония.

Междувременно японският премиер Шиндзо Абе заяви, че следващата седмица трябва да се проведе двустранна среща между него и китайския президент Си Дзинпин.

"Както Япония, така и Китай са стигнали до извода, че ще бъде от полза не само за двете страни, но и за стабилността в региона, ако се проведе среща на високо равнище", каза той, цитиран от агенция Ройтерс.

Срещата се очаква да се проведе в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в Пекин в понеделник и вторник.

Ако се случи, това ще бъде първият нормален разговор между двамата лидери, откакто те стъпиха на власт съответно през 2012 г. и 2013 г.

Китайското външно министерство заяви в изявление, че високопоставени китайски и японски служители са постигнали съгласие по четири точки, който включват признаването на техните "различни позиции" относно островите.

Те са се съгласили "да попречат на ситуацията да се задълбочи чрез диалог и консултации и да създадат механизми за управление на кризи, за да се избегнат непредвидени обстоятелства", добавя се в изявлението.

Въпреки това, по-късно агенция Ройтерс цитира Абе като каза, че позицията на Япония относно островите остава непроменена.

Спорът за островите се изостри през последните две години.

Пратеникът на Би Би Си в Пекин, Мартин Пейшънс, заяви, че в двете страни се наблюдават националистически настроения и влошени икономически връзки.

Островите са в близост до важни морски пътища, предлагат богати риболовни зони и са разположени близо до потенциални петролни и газови резерви.

През 2012 г. Япония закупи островите от частните им собственици, предизвиквайки бурни антияпонски протести в Китай.

През ноември 2013 г. Китай обяви създаването на нова зона за противовъздушна отбрана, която изисква всяко въздухоплавателно средство в зоната, която обхваща островите, да се съобразява с правилата, установени от Пекин. Япония нарече хода "едностранна ескалация" и заяви, че ще го игнорира.

Двете страни са в противоречие и по отношение на действията на Япония в Китай по време на Втората световна война.

Островите

Осемте необитаеми острова са с обща площ от около 7 км2 Те са в близост до стратегически важни морски пътища. Водите предлагат и богати риболовни зони и се смята, че съдържат петролни залежи Островите са контролирани от Япония Китай твърди, че те са били част от нейната територия от древни времена Освен това, Тайван също предявява претенции за островите

 

Предишни новини по темата:

ТРИ КИТАЙСКИ ПАТРУЛНИ КОРАБА НАВЛЯЗОХА ДНЕС В ЗОНАТА НА СПОРНИТЕ ОСТРОВИ СЕНКАКУ

КИТАЙСКИ КАТЕРИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ВЛЯЗОХА В СПОРНАТА ЗОНА В ИЗТОЧНОКИТАЙСКО МОРЕ

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ