Китай строи острови в спорното Южнокитайско море

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 10 September 2014 08:05 >
Китай строи острови в спорното  Южнокитайско море

Китай твърди, че изграждането на острови в спорното Южнокитайско море е "напълно оправдано", тъй като страната има "суверенитет" над района.

Говорителят на министерството на външните работи на Китай, Хуа Чунянг, отговори на репортаж на Би Би Си, който показва строително-монтажни дейности от страна на Китай в спорните води. Филипините първи обвиниха Пекин в незаконно строителство в района.

Китай е в спор с няколко страни за притежанието на Южнокитайско море.

От Би Би Си уточняват, че става въпрос за нови острови на пет различни рифове, във водите за които спорят няколко държави.

Екип на британската медиа документира как китайците изгребват тонове камъни и пясък от морското дъно, за да запълнят рифа Johnson South на островите Спратли, за които също претендират от Манила.

"Китай потвърждава безспорния суверенитет над островите Нанша и съседните води. Дейностите на Китай на съответните острови и рифове от островите Нанша попадат изцяло в рамките на суверенитета на Китай и са напълно оправдани", заяви Хуа, използвайки китайското име за островите Спратли.

На въпроса дали новите острови са с търговска или военна цел, Хуа отговори, че това е "най-вече за целите на подобряване на работата и условията на живот на хората от тези острови".

Когато Би Би Си посочи, че земните маси са били нови, Хуа отказа да продължи с думите: "Вече отговорих на въпроса ви".

Дейностите най-вероятно се извършват от месеци.

Освен Филипините, Виетнам, Бруней, Малайзия и Тайван също претендират за различни острови, рифове и плитчини в региона.

Отделно от това, отношенията между Китай и Япония в момента са напрегнати, заради териториалните скандали, засягащи острови в Източнокитайско море.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ