МОН поставя на обществено обсъждане промени в Закона за висшето образование

Измененията ще засегнат управлението и акредитацията на висшите държавни училища

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 February 2019 21:47 >
МОН поставя на обществено обсъждане промени в Закона за висшето образование
Източник: БТА
До началото на следващия месец Министерството на образованието ще предложи за обществено обсъждане промени в Закона за висшето образование. Това съобщи ресорният министър Красимир Вълчев.

Измененията ще засегнат управлението и акредитацията на висшите държавни училища, обясни той.

"По отношение на управлението промените ще насърчават висшето училище към подобряване на резултатите, профил на специализация, развитие на млади преподаватели. Промените в акредитацията са свързани с това, от една страна, тя да бъде по-ефективна, а от друга - по-облекчена".

Малки промени ще има и системата за финансиране на висшите училища, уточни министърът:

"В някои професионални направления, които са с най-голям очакван бъдещ недостиг на пазара на труда, от една страна, а от друга страна, немалко учат в момента в тях, ще дадем възможност за финансиране на таксите или безплатно обучение".

Красимир Вълчев направи съобщението преди церемонията за награждаване на ректорите на най-добрите университети у нас. Наградите се дават на база резултатите от рейтинговата система на висшите училища. Първата награда по време на церемонията получи ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за това, че Алма матер е лидер в 17 от общо 52 професионални направления.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ