Втори референдум за Брекзит все още е възможен

Това е мнението на премиера на Шотландия Никола Стърджън

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 30 January 2019 16:06 >
Втори референдум за Брекзит все още е възможен
Източник: Gulliver Photos/Getty Images
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън не изключва провеждането на втори референдум за независимост, ако се стигне до излизане на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.

Снощи парламентът гласува за отхвърляне на варианта "Брекзит без сделка".

Стърджън коментира, че ситуацията от първия референдум за независимост преди две години и половина до днес е много променена. Тя изрази съмнение, че премиерът Тереза Мей има още много резервни варианти за излизане от кризата в момента, и подчерта:

"Смятаме, че напускането на ЕС е грешка и ще навреди не само на Шотландия, но и на Обединеното кралство като цяло. Бихме предпочели да останем в ЕС, и със сигурност в единния пазар и митническия съюз".

В Уестминстър депутатите одобриха идеята да се замени "предпазния механизъм" за ирландската граница с алтернативни споразумения, което открива пътя пред Тереза Мей да се опита да предоговори сключеното вече споразумение с ЕС. Отхвърлени бяха обаче всички останали поправки, съдържащи идеята за отлагане на Брекзит.

Първите реакция от Брюксел обаче не бяха обнадеждаващи. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и френският президент Еманюел Макрон заявиха, че сделката по развода не подлежи на предоговаряне. В подобен дух се изказа и ирландският премиер Лео Варадкар.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ