Марио Драги: Увеличават се рисковете пред икономиката на еврозоната

Засега ЕЦБ няма да предприема мерки

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 24 January 2019 20:02 >
Марио Драги: Увеличават се рисковете пред икономиката на еврозоната
Управителят на Европейската централна банка Марио Драги посочи, че икономическият растеж на еврозоната в краткосрочен план вероятно ще бъде по-слаб от очакваното и че рисковете при бъдещите перспективи за растежа са за по-негативно представяне на икономиката на региона.

След първото заседание на ЕЦБ пред медиите Марио Драги обвини за това постоянната несигурност, свързана с "геополитически фактори" и заплахата от търговски протекционизъм, изходът от Брекзит, както и уязвимостта на развиващите се икономики и нестабилността на глобалните финансовите пазари, съобщи БНР.

Според него забавянето на икономиката се дължи на спад на външното потребление, както и на специфични фактори за някои страни-членки на еврозоната.

Драги отбеляза, че водещата инфлация в еврозоната вероятно ще намалее през следващите месеци, а основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия) ще остане като цяло ниска. "С оглед на това Управителният съвет на ЕЦБ остава в готовност да приспособи всички свои налични инструменти по подходящ начин, за да гарантира, че инфлацията ще продължава да се движи към нашето целево ниво под устойчив начин", посочи Драги, изразявайки в същото време увереност, че инфлацията ще нарасне в средносрочен план.

ЕЦБ се въздържа от предприемането на нови стимулиращи мерки за справяне със текущото забавяне. Г-н Драги заяви, че срещата в четвъртък е била "посветена на оценката на икономиката", като членовете на ЕЦБ смятат, че вероятността от рецесия е малка. Драги не вярва, че може да има рецесия в Италия или в Германия.

"Бяхме единодушни в оценката за по-слабия икономически растеж и за факторите, които причиниха това забавяне, като нарастващата обща несигурност, отслабването на китайската икономика (което обаче е малко вероятно да продължи дълго време) и избледняването на ефекта от фискалните стимули в САЩ. Решението ни относно по-слабата икономическа динамика беше единодушно и ако рисковете останат в сила и занапред, динамиката ще остане слаба за по-дълго време", отбеляза шефът на ЕЦБ.

Той обаче подчерта, че централната банка ще си даде повече време, за да оцени цялостно рисковете.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ