Марио Драги: Еврото е израз на европейската интеграция

Единната валута гарантира целостта на пазара и устойчивия растеж

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 16 January 2019 09:27 >
Марио Драги: Еврото е израз на европейската интеграция
Източник: архив
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги отбеляза двайсетата годишнина от въвеждането на еврото с реч пред Европейския парламент днес, съобщи сайтът на ЕЦБ, цитиран от БТА.

"Еврото е най-осезаемият израз на европейската интеграция, с който гражданите ни се срещат всекидневно", заяви централният банкер на еврозоната пред евродепутатите. Единната валута гарантира целостта на единния пазар, чрез който имаме мощен двигател на устойчив растеж, за да заздравим жизнения си стандарт, подчерта Драги.

Еврото бе въведено на 1 януари 1999 г. като официална валута на 11 държави от ЕС, а отговорността за паричната политика се предоставя на ЕЦБ и на Евросистемата. В продължение на три години еврото присъства само в банковите извлечения редом с националните валути, докато на 1 януари 2002 г. в 12 държави започват да се използват евро банкноти и монети.

Председателят на ЕЦБ призова европейските държави към единство пред съвременните предизвикателства, повечето от които са глобални.

Заедно имаме глас в регулацията на международните финансови пазари, което имаше основно значение в преструктурирането на глобалните финансови правила след световната финансова криза, каза още Драги.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ