Изтече срокът на евроограниченията заради чумата по дребните преживни животни

От агенцията по храните апелират да не се гледат прасета в задните дворове

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 28 December 2018 17:06 >
Изтече срокът на евроограниченията заради чумата по дребните преживни животни
Източник: архив
Днес изтичат европейските ограничения, наложени на България заради чумата по дребните преживни животни. Д-р Георги Чобанов от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете пред БНР, че са унищожени 2800 животни в стадата, в които е доказано заболяването.

„Това са стадата, в които е доказано заболяването. Там са унищожени животните, които са били положителни за заболяването, и контактни с тях - всички животни, които са отглеждани в тези ферми. Нямаме нови огнища след това време, освен тези, които са доказани. Надзорът който проведохме в тези три области, показва, че има наличие на животни, които имат антителата. Това е на практика ситуацията".

Заради отказа на собствениците на ферма в Болярово да допуснат ветеринарните власти да ликвидират огнището, се отлага процедурата по възстановяване на статута ни на страна свободна от чума, допълни Чобанов.

„Възстановяването на статуса на държавата става шест месеца след унищожаването на последното болно или контактно животно. Тоест, шест месеца изтекоха, но не сме още в ситуацията да имаме претенции да се възстанови статутът. Надяваме се на една по-благоприятна ситуация, за което сме в постоянна комуникация с Европейската комисия. Разговорите с ЕК и обсъждането на мерките, които са необходими в тази територия, вече вървят, така че се надявам следващия месец да стане ясно".

В момента текат „интензивни преговори за износ в трета държава", но изискването ѝ е да се докаже липсата на заболяване. Това налага допълнително изследване на животните за износ, допълни той Чобанов.


Според д-р Георги Чобанов следващата година ще е по-тежка по отношение на африканската чума по свинете.

„Хубаво е, че я позабравихме малко, защото все пак са дни за празници, но те ще свършат и през януари месец ще си спомням за тази чума. Появиха се няколко огнища миналата година и при домашни, и при диви свине. Надяваме се хората вече да са запознати. Следващата година очакваме доста по-тежка ситуация, особено по отношение на дивите свине. Надяваме се хората да възпрепятстват разпространението, особено „прескачането" на заболяването между дивата и домашната популация.

Тежката ситуация тепърва започва. Лятото приканвахме хората, които отглеждат прасета в задните дворове, да ги изколят по-навреме. Тогава те протестираха, че е топло времето. Сега е точно времето за клане на прасетата. Имам още един призив към тях - ако може следващата година да пропуснат отглеждане на прасета в задните дворове, защото ситуацията ще е доста напрегната. Не можем да кажем къде ще бъде следващото огнище при домашните прасета.

Има достатъчно свинско месо в магазинната мрежа, а и цената му, на този етап, е доста добра, така че, по възможност, да не гледат прасета следващата година, за да не създават и на себе си неприятни емоции", допълни Георги Чобанов.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ