Големите филми преди големите награди

"Киномания 2018" се открива с български филм и продължава със селекция от ленти от цял свят

Виолета Цветкова
Виолета Цветкова / 31 October 2018 13:15 >
Големите филми преди големите награди
Киномани, време е за… „Киномания”. Отбележете си с червено в календара дните от 15 до 29 ноември. И седмица преди това. Защото официалната програма на традиционния есенен филмов маратон ще бъде предшествана от специален поклон пред паметта на един от колосите на седмото изкуство – Ингмар Бергман.


Забележително е мотото на тазгодишното издание на „Киномания”: „Големите филми преди големите награди”. Обикновено сме свикнали да посрещаме екранните шедьоври, след като са получили заслужените си отличия. Сега обаче селекционерите смело прогнозират успех на подбраните от тях заглавия. Дали са познали – предстои да разберем. А преди това и да погледаме.

„Времето е наше” е филмът, който ще видим на официалното откриване на 15 ноември в НДК. Познахте, български е. Режисьор е Петър Попзлатев, а заглавието изобщо не е подвеждащо. Сценарият ни връща трийсет години назад, когато с този рефрен си обещавахме различно бъдеще, но не предвидихме колко тъмни са сенките от миналото. Написан е от Станислав Семерджиев по мотиви от романа „Разруха” на Владимир Зарев и разказите „Бяло сладко” и „Руса капачка” от Димитър Шумналиев. Всичко започва от една папка, която писателят Мартин Сестримски дава на служителя от Държавна сигурност Боян Тилев, без да подозира последствията за самия себе си. С вятъра на промяната Тилев става все по-богат, въртейки незаконен бизнес, а заварената му дъщеря му Невена ще се опита да помогне на Сестримски да се пребори със собственото си минало… В ролите са Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Леонид Йовчев, Ицхак Финци, Ивайло Христов и др.
100% Бергман
Ако има кино, доказано от времето, то е киното на шведа Ингмар Бергман. Точно 100 г. се навършват от неговото рождение, затова „Киномания” му посвещава специална ретроспективна панорама. В нея са включени негови класики като „Вълшебната флейта”, „В присъствието на клоуна”, „Седмият печат”, „Поляната с дивите ягоди”, „Шепот и викове” и др., както и документалният „Бергман: Година от живота”, реж. Джейн Магнусон.

Няколко биографични ленти са специалният акцент в „Киномания 2018”. Третият режисьорски филм на актьора Ралф Файнс – „Рудолф Нуреев: Бялата врана”, ще има една-единствена прожекция на 23 ноември. Заснет по книгата „Рудолф Нуреев: Животът” от Джули Кавана, той ни пренася през 60-те години на ХХ век в Париж, където балетистът на тогавашния ленинградски оперен театър „Киров” се отклонява от гастролиращата трупа, иска политическо убежище и успява да се превърне в световна знаменитост. В главната роля дебютира руснакът Олег Ивенко.

Вижте и „Ван Гог: Пред портите на вечността”, режисиран от Джулиън Шнабъл по сценарий на Жан-Клод Кариер. Американско-френската продукция вече донесе наградата Купа „Волпи” за най-добър актьор на Уилям Дефо. Участват още Рупърт Френд, Мадс Микелсен, Еманюел Сение и др. Не пропускайте и най-новата лента на режисьора Паоло Сорентино „Те”. Поредната му политическа сатира се прицелва в Силвио Берлускони (в ролята Тони Сервило).

Единствена прожекция на „Киномания” – на 17 ноември – ще има и „Всички знаят” на иранеца Асгар Фархади. Двойка в реалността, Пенелопе Крус и Хавиер Бардем са заедно и пред камерата. А ако искате да видите Руни Мара и Хоакин Финикс в образите на Мария Магдалена и Исус, „вашият” филм е британско-австралийският „Мария Магдалена”, реж. Гарт Дейвис. Сред задължителните заглавия е и документалният филм „Папа Франциск: Човек на думата си” на режисьора Вим Вендерс. Защо го прави? „Защото – казва Вендерс – папа Франциск има подобно присъствие на екрана като някои от най-големите филмови звезди, но при него то идва отвътре, както и от желанието му да говори с всички нас.”

Текстът е публикуван в брой 43/2018 г. на списание "Икономист", който може да купите в разпространителската мрежа. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ