Не подценявайте Марешки

Бездействието на партиите към искането за референдум за излизането ни от НАТО е опасно и гражданите трябва ясно да го покажат на политиците

Пламен Енев
Пламен Енев / 11 May 2018 10:44 >
Лидерът на политическа партия „Воля“ Веселин Марешки никога не е бил последователен в идеологически план. Беше либерал, искаше да влезе в ЕНП, а в програмата, с която партията му влезе в сегашното Народно събрание, ясно е записано, че тя е за „укрепване ролята на НАТО като основен външен гарант за сигурността на България“. Сега обаче Марешки е убеден, че страната ни трябва да напусне Алианса, защото той ни ограбвал. За целта „Воля“ смята да организира референдум по въпроса.

Лесно е да се обясни на какво се дължи поредната метаморфоза на бизнесмена политик. Последните социологически проучвания сочат, че „Воля“ не би събрала повече от 2% от гласовете, което означава, че ще остане извън следващия парламент. Но Марешки знае, че тестът преди това са европейските избори, и затова яхва вълната на крайнодесния популизъм и се присъединява към Движението за Европа на нациите и свободите, където членуват формации като френския Национален фронт на Марин Льо Пен, холандската Партия на свободата и италианската Лига на Матео Салвини. Обяснявайки присъединяването на партията си към тази компания, Марешки стига по-далеч, като обявява и ЕС за организация, която вреди на България. „Германски, френски, американски фирми съвсем свободно си инвестират и сътрудничат с Русия, а нас, вместо да ни направят мост към Русия и Изтока, ни правят преграда към тях”, казва Марешки пред БНР. Има много данни за тесни връзки на европейските националисти с Кремъл, но поведението на аптечния бос няма нищо общо с факта, че съпругата му е рускиня. Той просто търси начин да остане на политическия небосклон и смята, че крайната десница е неговият спасителен пояс.

Това, което е трудно обяснимо, е отговорът на останалите политически играчи. Вместо да осъдят остро Марешки и да го изолират от политическия живот, започвайки с най-елементарното действие – отстраняването му от поста зам.-председател на парламента, те се задоволиха с констатации, че предложенията му са несериозни. Президентът Румен Радев ги определи като шега, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов – като евтин популизъм, а предводителката на БСП Корнелия Нинова – като лицемерие. Зам.-председателят на управляващата партия ГЕРБ Цветан Цветанов пък коментира съвсем невнятно последния изблик на Марешки: „подобни анонси водят до определени спекулации и внушения“. Ясно е, че ГЕРБ разчита на подкрепата на „Воля“ за прокарване на определени решения, но в подобни случаи вътрешнополитическите интереси трябва да бъдат загърбени. Дори отявленият русофил Волен Сидеров не си е позволявал да призовава за излизане от НАТО.

Българското общество е решило, че пътят на страната е тясно свързан с ЕС и НАТО. Но този избор трябва да се защитава ежедневно, защото тук става въпрос за ценности, а не за членска карта. В този смисъл да не вземем насериозно Марешки, е опасно, защото с подценяване на такава стъпка, идваща от зам.-председател на НС, показваме, че е възможно заиграване с този избор. И не, не можем да оставим тази работа на политиците, които са призвани да поемат инициативата, но явно няма да го направят. Ако не подкрепяте идеите на Марешки, пишете писма до вашите народни представители и ги питайте защо още не са предприели действия за свалянето му от шефския пост в парламента. Забранете им да си взаимодействат под всякаква форма с партията му и ги заплашете, че иначе няма да могат да разчитат на вашата подкрепа в бъдеще. Ако пък по някаква причина симпатизирате на варненския бизнесмен, пишете му, за да го попитате каква алтернатива предлага за България извън ЕС и НАТО.

Всичко това е важно, защото защитата на демокрацията не зависи от тях, а от вас. Защото един ден може да се наложи да обяснявате на децата си защо сте бездействали. И

Текстът е публикуван в брой 19 / 2018 г. на списание "Икономист" от 11 май, който може да закупите в разпространителската мрежа в страната. Вижте какво още може да прочетете в броя.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ