Нинова овладя Националния съвет на БСП

Станишев, Пирински, Дъбов – стари знакови лица на левицата, не са част от новото ръководство

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 27 September 2020 13:18 >
Нинова овладя Националния съвет на БСП
Източник: Пресцентър на БСП
БСП даде картбланш на лидера си Корнелия Нинова да наложи своята политика, след като на 50-ия си конгрес социалистите избраха Национален съвет, доминиран от поддръжниците на нейната линия.

Разпределението на силите в новото широко ръководство на БСП е близо две-трети в полза на Корнелия Нинова срещу нейната опозиция, съобщи dnevnik.bg. От Националния съвет отпадат знакови лица за партията като дългогодишният лидер и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, бившият председател на парламента Георги Пирински, бившият зам.-председател на БСП Димитър Дъбов, кандидатите за лидер Валери Жаблянов и Красимир Янков, бившите депутати Атанас Мерджанов и Ангел Найденов.

Националният съвет е органът, който взема решенията в БСП. По предложение на лидера той избира и оперативното ръководство на партията, Изпълнителното бюро, както и зам.-председателите.

От основните опоненти на Нинова в новото широко ръководство на БСП остават Георги Гергов, който е делегиран член по право от пловдивската партийна организация. В Националния съвет влиза и Кирил Добрев, който от дясна ръка на Нинова се превърна в неин основен опонент за лидерския пост, но загуби при прякото гласуване за него преди две седмици.

Друг от бившите лидери на БСП - Михаил Миков, си направи отвод снощи и отказа да бъде избиран за член на Националния съвет. Мотивите му са, че отношенията в партията достигнали до точка на напрежение и дори омраза и че целта на Нинова е да овладее съвета, но консолидация в партията няма.

С най-много гласове е избран депутатът Крум Зарков,който  единствен е подкрепен от повече от половината гласували. Следващи по подкрепа са Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов и Кристиан Вигенин. Самата Корнелия Нинова влиза в съвета по право.

В последните две години Корнелия Нинова трудно прокарваше предложенията си в стария Национален съвет, често бе и бламирана. Едно от ключовите лица на БСП, бившият лидер на столичната организация Румен Овчаров, призова в неделя да се заровят дълбоките синори в партията, макар да е трудно, и да се работи за общите интереси, а не за лични амбиции. Твърди се, че Овчаров е единственият от старите водещи фигури в БСП, до който Корнелия Нинова продължава да се допитва.

Гласуването на новото ръководство на левицата започна около 23 ч. в събота и продължи малко след полунощ в неделя. Всички 976 делегати на конгреса на БСП имаха право да избират 140 от общо 185 членове на Националния съвет. Гласуването бе от две листи - младежка с 114 кандидати, които се състезаваха за 31 места, и голяма - 693 кандидати за 113 места. Останалите членове са делегирани представители на областните структури, а лидерите на младежкото обединение, жените и ветераните влизат по право. Процедурата бе съпроводена с един гаф - името на Георги Тодоров от Бургас, който бе кандидат за лидер на БСП, но се отказа, е присъствало три пъти в списъка.

 
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ