BMW ще плати глоба от 18 млн. долара в САЩ заради подвеждаща информация

Германският автомобилен концерн е завишавал отчитаните си продажби на дребно на американския пазар

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 September 2020 13:09 >
BMW ще плати глоба от 18 млн. долара в САЩ заради подвеждаща информация
Източник: Shutterstock
Германският автомобилен концерн BMW прие да плати глоба от 18 милиона долара по жалби за подвеждаща информация за продажбите му на дребно в САЩ, предадоха ДПА и "Франс прес".

BMW и два от филиалите му в САЩ са приели санкцията без да признават или отричат констатациите, посочва в изявление Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси.

Комисията твърди, че от 2015 до 2019 година германският автомобилостроител е завишавал отчитаните си продажби на дребно на американския пазар, използвайки различни съмнителни методи, които са помогнали на компанията да изпълни вътрешните си цели.

Това е позволило на BMW и да запази водеща позиция в продажбите на дребно в сравнение с други производители на автомобили от висок клас, допълва борсовата комисия.

Концернът потвърди, че е приел финансовата санкция. Компанията е доволна, че е изяснила въпроса, се отбелязва изявление.

Американски говорител на BMW, цитиран от ДПА, уточни, че компанията не е обвинена в умишлено неправомерно поведение от регулатора и че повечето от споменатите нарушения са от преди повече от три години.

Федералната комисия за ценните книжа и фондовите борси обясни, че BMW Capital, едно от дъщерните дружества в САЩ, е предоставило на рейтинговите агенции и инвеститорите съмнителна информация за продажбите. Това означава, че е разкрита заблуждаваща информация, в момент когато фирмата набира около 18 милиарда долара от инвеститори в корпоративни облигации.

Комисията изтъква високото ниво на сътрудничество от BMW въпреки предизвикателствата, породени от пандемията от коронавируса.

Миналата година същият регулатор наложи глоба от 40 милиона долара на италианско-американския автомобилопроизводител "Фиат Крайслер" (Fiat Chrysler) заради предполагаеми измамни данни за продажбите, припомня ДПА.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ