Самодостатъчната меритокрация и идването на Тръмп

Американският философ Майкъл Сендъл предупреждава за разрушителната роля на бясната надпревара за личен успех

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 22 September 2020 13:43 >
Самодостатъчната меритокрация и идването на Тръмп
Източник: Gettyimages
Майкъл Сендъл
Един от най-значимите съвременни политически философи – американският професор от Харвардския университет Майкъл Сендъл, издава в последните седмици от президентските избори в САЩ книгата си „Тиранията на заслугата“ („The Tyrany of Merit“), съобщава „Шпигел“. В интервю за авторитетното германско списание Сендъл очертава виновниците за дълбокото разделение в американското общество, но и в много други страни и аргументира тезата, че Демократическата партия на САЩ – при Бил Клинтън, Барак Обама и Хилари Клинтън, е отворила пътя за идването на Доналд Тръмп на власт, без да оневинява действащия американски президент, който се бори за втори мандат.

Сендъл издига тезата, че Демократическата партия, съсредоточена върху  идеята за индивидуалния успех, за кариерните и други постижения чрез  лична заслуга, се е превърнала не просто в меритократична, а във високомерна, елитистка партия. Тя не само е загърбила някогашните си избиратели – т.нар. сини якички, т.е. работниците, хората без високо образование, но при тази бясна надпревара за най-добрия университет и най-добрите кариерни позиции хората на обикновения труд се чувстват лишени от достойнство. И Тръмп успява да ги привлече за свои избиратели.

„Шпигел“ описва Сендъл като резервиран джентълмен, който в същото време има излъчването на типична американска звезда, независимо дали полето на изява на звездата е Холивуд, политиката или университетът. Ние бихме добавили, че Сендъл е причисляван в групата на т.нар. комунитаристи в либерало-комунитаристкия дебат, един от основните в политическата философия още от 80-те години на миналия век. Комунитаристите упрекват либералите (днес неолибералите), че са прекалено индивидуалистични и не отчитат ролята на общностите и на обществото, загърбват общото благо като ценност и условие за един справедлив съвместен живот.

Сендъл признава напомнянето на „Шпигел“, че с блестящата си кариера и професорското си място в топ световен университет той също е част от елита. Но философът призовава всички да се замислят, че не всичко се дължи на собствените им постижения. А например и на шанса да се родят в семейство, което цени образованието, може да си позволи уроци по пиано, може да плати скъпи учители или висока такса в университет – за разлика от други, родени със сходни заложби, които не са имали тази удобна фамилна среда.

Сендъл обаче предупреждава, че състезателната меритократична мания вече е разрушителна за индивидите и за обществото. Той цитира проведено наскоро изследване сред 67 000 студенти от долните курсове в над 100 американски колежа, което регистрира изключително високи нива на тревожност и депресия сред младежите, като на всеки пети колежанин са му минавали мисли за самоубийство. Суицидността сред 20-24- годишните е скочила с 36% от 2000 г. до 2017 г.

Сендъл призовава за смирение към живота, което идва с опита и което родителите могат да предадат на своите деца, вместо да ги ръчкат на всяка цена да гонят успеха още от малки и да жертват най-хубавите си години в едно безкрайно и жестоко съревнование. Този меритократизъм води и до класова сегрегация на общуване само със себеподобни. Можем ли да създадем публични места, където се срещат хора от различни класи, пита американският философ? Можем ли да пратим децата си в държавни училища, където те се срещат с деца от други социални класи? Ще се откажем ли от билетите си в специалните сектори и вип ложи, в които сме се заградили дори когато гледаме любимия си тим – любим на още много други не като нас? И най-сетне – ще признаем ли, че сме задължени за  собствения си успех на своето семейство, общност, жизнена среда, както и на не лоша доза късмет.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ