„Оксфам“: Най-богатите замърсяват най-много околната среда

Най-горният 1 процент - 63 млн. души - са отговорни за 15 процента от световните емисии, посочват изследователите

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 21 September 2020 10:11 >
„Оксфам“: Най-богатите замърсяват най-много околната среда
Източник: Shutterstock
„Оксфам“ е особено критична към автомобилите тип SUV (джиповете), които според нея са вторият по значимост причинител на емисии
Най-богатият 1 процент от световното население е отговорен за над два пъти повече въглеродни емисии, отколкото най-бедната половина от световното население. Това се казва в доклад на организацията „Оксфам“, публикуван в навечерието на годишната сесия на Общото събрание на ООН следващата седмица, предаде ДПА.

„Оксфам“ призова за ограничения за въглеродните емисии, произвеждани от богатите, повече вложения в публичната инфраструктура и икономиката да бъде преструктурирана така, че в климатично отношение да има по-голяма справедливост, посочва БТА.

Докладът акцентира върху данни, събирани между 1990 и 2015 г., период, в който в световен мащаб емисиите са се увеличили двойно.

Най-богатите 10 процента - 630 милиона души - са отговорни за над половината (52 на сто) от въглеродните емисии за това време, констатира документът.

Най-богатият 1 процент - 63 млн. души - са отговорни за 15 процента от световните емисии за периода, посочват изследователите.

По-бедната половина от световното население е отговорна за едва 7 процента от емисиите за същия период, заяви „Оксфам“.

Катастрофалните последици от климатичната криза вече се усещат в много части на света заради икономическата система, която разчита на консуматорството, непрекъснатия растеж и разделя света на икономически печеливши и губещи, каза Елен Емке, експерт по социални неравенства в „Оксфам-Германия“.

Най-бедните плащат цената за потреблението, на което се радва богато малцинство, каза тя.

В Германия най-богатите 10 процента, или 8,3 млн. души, са отговорни за 26 на сто от въглеродните емисии на федералната република за изследвания от „Оксфам“ период.

По-бедната половина от населението на Германия, която е пет пъти по-голяма, 41,5 млн. души, са произвели само със съвсем малко повече емисии, 29 процента.

Транспортът и в частност въздушният са една от най-важните области, в които могат да бъдат предприети мерки за ограничаване на климатичните промени. „Оксфам“ е особено критична и към автомобилите тип SUV (джиповете), които според нея са вторият по значимост причинител на емисии в периода 2010 - 2018 г.

„Трябва заедно да решим кризата с климата и неравенството“, каза Емке.

Тя призова за ограничения за прекомерното потребление на въглерод от най-богатите за сметка на всички останали и заяви, че добра първа стъпка би било облагането с данъци на SUV автомобилите и на хората, които летят често със самолети.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ