Първи преки избори за лидер на БСП

Около 80 000 ще гласуват за Нинова, Добрев, Жаблянов или Янков

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 12 September 2020 10:10 >
Първи преки избори за лидер на БСП
Лидерът на БСП Корнелия Нинова
Членовете на БСП избират днес председател на партията в първия в историята на БСП пряк избор на лидер, съобщи БНР. Четирима са кандидатите, които останаха в състезанието - досегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков. Преди два дни Георги Тодоров е подал декларация за отказ от надпреварата и регистрацията му е заличена. Избирателите ще бъдат предупреждавани в избирателната секция, че гласът им за Тодоров ще бъде отчетен като недействителен.

В края на кампанията Жаблянов и Янков призоваха в обща позиция социалистите за неучастие в прекия избор, заради опорочената, по думите им, процедура. Според тях създадената организация е предпоставка за груби манипулации и подмяна на действителния резултат, припомня БНР.

Имащите право на глас са около 80 хиляди души. От избирателните списъци вече са заличени починалите, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, но от Централната комисия по прекия избор не са изисквали от общинските комисии информация за окончателния брой на избирателите по места. Избирателните секции в страната са 1140. Изборният ден започва в 7.00 часа и ще продължи до 19.00 часа. Предвидени са три вида секции - стационарни, подвижни и мобилни, като мобилните ще се движат по график между малки населени места.

В края на неделния ден се очаква да има резултат от прекия избор за председател на БСП, съобщи Емил Войнов, председател на Централната комисия по провеждане на избора.

Според правилата, приети от Националния съвет на БСП, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас. Избран е кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19 септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-ия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ