19000 души ще съкрати American Airlines без нова държавната помощ

Липсата на интерес към полети е показател за бавно възстановяване от кризата

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 August 2020 18:44 >
19000 души ще съкрати American Airlines без нова държавната помощ
Водещият авиопревозвач на САЩ – American Airlines ще закрие 19000 работни места през октомври, освен ако правителството не продължи програмата си за субсидиране на заетостта.
До момента компанията е получила 25 млрд. долара под формата на стимулиращо финансиране с едничката цел да плаща заплати на служителите си. Средствата обаче са на изчерпване, а пазарът е далеч от възстановяване.

Синдикатите и компанията вече са поискали удвояване на помощта чрез нов пакет за 25 млрд. долара, но за момента преговорите са зациклили без прогрес. Сметките са, че ако нещо не се предприеме, през октомври за авиокомпанията ще работят около 100 хил. души при 140 хил. през март. В сметката за намалението се включват и тези служители, които напускат доброволно.

Октомврийските съкращения ще се комбинация от 17500 души – бордови екипажи и технически състав и 1500 души администрация и мениджъри. Ръководството на превозвача коментира, че през четвъртото тримесечие се очаква да се обслужват едва 50% от традиционните полети за периода, а международните полети вече са намалени на едва 25% спрямо графика от 2019 г.

Този сценарий е сред индикаторите за бавно възстановяване от кризата. През пролетта и в началото на лятото, когато все още не бе сигурно колко дълго ще продължи кризата, повечето анализатори сочеха именно потребителското търсене като ориентир.

Ако то се възстанови, бизнесите също биха могли да се върнат към нормалната с дейност. Ако то остане потиснато, бе ясно, че ще са нужни нови решения, за събуждане на световната икономика.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ