ГЕРБ засега не събира подписи за новата Конституция

Управляващите трябва да угаждат на малките партии, или да отстъпят

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 25 August 2020 16:24 >
ГЕРБ засега не събира подписи за новата Конституция
Твърде много прищевки за угаждане срещнаха ГЕРБ по време на консултациите за нова Конституция. Първите азговори с парламентарно представените партии изправиха управляващите пред недоволство от коалиционни партньори и искания за допълнения като условие идеите на ГЕРБ да получат подкрепа. Крайният резултат е отказ от поне един партньор – ВМРО да подкрепи инициативата на управляващите и към днешна дата са осигурени само 104 подписа при необходими ...

Така например ВМРО поиска преамбюл все пак да има в новата Конституция и в него да се впише смесица от партиотично националистически постулати. В самия документ пък трябва да залегнат останалите искания на партията.
„Проектът е доста бързо направен. Ако бяха го съгласували предварително с нас, нямаше да се наложи на ВМРО да излиза с шест свои предложения за промяна в Конституцията. За съжаление много от идеите, които ние сме предложили и които отдавна се дискутират в обществото, не са включени в този проект. Конституцията е документ, който ако тръгнеш да ремонтираш, трябва да направиш цялостен преглед, а не частично според ситуацията. Ние неслучайно още същия ден излязохме с шест наши предложения, които касаят съществени промени в обществото“, коментира лидерът на партията Красимир Каракачанов пред Epicenter.bg. Без вписване на техните идеи, партията отказва да подкрепи предложенията на ГЕРБ.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обаче, ВМРО все пак са дали принципна подкрепа.
"След разговора ни с ВМРО приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", заяви тя след разговорите.

Другият коалиционен партньор – НФСБ на Валери Симеонов подкрепи предложенията и се очаква всички 9 депутати да се подпишат под проекта. Именно с тях ГЕРБ постигат общо 104 подписа, а за внасяне на проекта в Народното събрание се искат 120.

НФСБ също имат искания за дописване на текстов в проекта за нова Конституция, но са готови да почакат за това.

Както беше обявено, БСП отказаха да участват в консултации по предложенията за нова Конституция. Очаква се разговори да има още с ДПС и с депутатите от „Атака“, които нямат парламентарна група.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ