Лукашенко спря новинарски сайтове и затваря предприятия с протестиращи

Авторитарният президент на Беларус заповяда на министерството на отбраната да се реагира без предупреждение на нарушения на западната граница

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 23 August 2020 09:14 >
Лукашенко спря новинарски сайтове и затваря предприятия с протестиращи
Източник: Shutterstock
Властите в Беларус спряха множество информационни уебсайтове, съобщаващи за събитията в страната, обхваната от протести срещу авторитарния президент Александър Лукашенко, предаде Асошиейтед прес.

Беларуската асоциация на журналистите каза, че са спрени над 20 сайта, включително на финансираното от САЩ радио "Свобода" и на финансирания от Полша сателитен телевизионен канал "Белсат", съсредоточен върху Беларус, допълва БТА.

Беларуското държавно издателство вчера спря да отпечатва водещите независими вестници "Народная воля" и "Комсомолская правда", посочвайки като причина проблеми с оборудването.

В Беларус избухнаха невиждани по размер и продължителност протести след президентските избори на 9 август, на които според официалните резултати Лукашенко спечели шести мандат. Протестиращите твърдят, че резултатът е манипулиран и настояват Лукашенко да се оттегли от поста.

Миналата неделя в огромна демонстрация в беларуската столица Минск участваха около 200 000 души.

Основната съперничка на Лукашенко на изборите Светлана Тихановска призова сънародниците си на протест и утре.

"Ние сме по-близо до мечтата си от всякога", каза тя във видеопослание от Литва, където намери убежище след изборите.

Александър Лукашенко нареди от понеделник стачкуващите предприятия да бъдат затваряни, предаде Ройтерс, като се позова на информационна агенция РИА Новости.

"Ако някой не иска да работи, губернаторите и председателите на изпълнителните комитети не трябва да го принуждават. Няма нужда. Така или иначе няма да го накараме и да го убедим. Страната ще оцелее. Но ако едно предприятие не работи, от понеделник слагаме катинара на портала и го затваряме. Хората ще се успокоят и ще решим кого да поканим да работи в това предприятие“, заяви президентът на митинг в град Гродно, близо до границата с Полша.

Лукашенко е изправен пред най-голямото предизвикателство за 26-те си години на власт, след като от близо две седмици сънародниците му протестират масово по улиците на много градове в страната. В протестите участват и работници от множество държавни производствени предприятия.

Лукашенко отрича да е имало каквито и да било изборни измами. Основната му съперничка на изборите Светлана Тихановска избяга в съседна Литва, припомня Ройтерс.

Без да назовава никого, Лукашенко заяви на днешния митинг пред свои поддръжници, че организаторите на безредиците в страната се намират в чужбина, а участниците в протестите получават оттам финансова помощ, както и политическа подкрепа от лидерите на тези страни.

Същевременно Лукашенко заповяда на ръководството на министерството на отбраната без предупреждение да се реагира на нарушения на западната граница, предаде ТАСС. Лидерът, който управлява Беларус в продължение на 26 години, твърдеше, че Западът и НАТО се опитват да дестабилизират страната и да поставят нов президент в Минск, докато НАТО отхвърли обвиненията и официално заяви, че не представлява заплаха. „Нашата позиция е строго отбранителна”, заявиха от алианса.
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ