Хората подкрепят протестите, но не са уверени, че кабинетът ще падне

Засега от тях електорално печелят най-много ИТН и ДБ, сочи проучване на "Тренд"

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 18 August 2020 11:51 >
Хората подкрепят протестите, но не са уверени, че кабинетът ще падне
Източник: "24 часа"
2 към 1 е съотношението на хората, които подкрепят протестите спрямо тези, които не ги одобряват, сочат данни от национално представително изследване на „Тренд“, проведено между 3 и 10 август сред 1010 души по поръчка на в. „24 часа“. Общественото мнение обаче е разделено по въпроса дали протестите ще доведат до оставката на правителството – 35% смятат, че ще предизвикат оставката, 39% - не, а 26% не могат да преценят.

Изцяло негативни към протестите са привържениците на ГЕРБ, докато симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ ги подкрепят.

66% оцетяват отрицателно работата на правителството срещу 23% положително. 47% са с позитивни оценки за работата на президента срещу 36% - с негативни.

Въпреки ерозията на подкрепата за нея през август, ГЕРБ остава първа политическа сила с минимална електорална преднина пред БСП от 1,3 пункта на база делът на гласуващите. Най-много расте подкрепата за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, която към момента се очертава трета политическа сила с близо 15 на сто дял от гласуващите. Нараства силата и на „Демократична България“ – другият печеливш от протестите, с 10,1%. Тя вече измества от четвъртото място ДПС, което е с 9,8%.

С реални шансове освен тези 5 за следващия парламент са още 2 – „Изправи се БГ“ на Мая Манолова, която сега има 4,4 на сто дял от гласуващите, и „Обединени патриоти“ – 4,1.

Ако обаче се проведат избори за Велико народно събрание с 200 депутати, избрани по пропорционалната, и 200 – по мажоритарната избирателна система, резултатите може да са съвсем различни.

Данните на „Галъп“

Ден по-рано „Галъп“ огласи свое проучване сред 811 души, което отбелязва същите електорални тенденции. Според данните, но на база всички гласуващи, ГЕРБ е първа с 14,5%, но стопила се за месец с близо 6 пункта (от 20,3% през юли). БСП е с 13,9%, стопила се за месец над 5 пункта (от 19,1%). „Има такъв народ“ е пораснала от 6,4% на 7,9%, ДПС – от 6,3% на 6,8%, „Демократична България“ от 2,4% на 5,7%.

  
Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ