ГЕРБ предлага промени в конституцията

Съдебна реформа и намаляване на броя на депутатите обещава Бойко Борисов

BusinessGlobal
BusinessGlobal / 14 August 2020 12:27 >
ГЕРБ предлага промени в конституцията

ГЕРБ ще внесе проект на нова Конституция, съобщи премиерът Бойко Борисов. Във видео обръщение, което имаше формат на прокламация или политически манифест, министър-председателят анализира политическата криза, упрекна опозицията и олигарси и заключи, че за да се постигне някакъв прогрес са нужни промени. По този начин Борисов показа и какви са „тежките решения“, за които говори от една седмица насам.

 

Предложенията на ГЕРБ включват част от исканията за съдебна реформа - повече независимост на съдиите и ограничаване на властта на главния прокурор. Отговаря се и на популярните искания да се ограничи броят на народните представители - от 240 на 120. В подобна платформа шоуменът Слави Трифонов създаде политичска партия и днес социологичските проучвания му прогнозират водещи позиции при евентуални избори. 

„Основният закон следва да бъде изграден така, че да е в унисон с европейските правила. Съгласно действащата Конституция, нова може да бъде приета само от Велико народно събрание“, твърди Борисов и предлага свикването на Велико народно събрание, което да въведе редица „съществени промени“ в Конституцията.

Предложенията на ГЕРБ са:

- броят на народните представители от 240 да бъде намален на 120;

- при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален - от 400 на 280;

- прекратяване на Висшия съдебен съвет и създаване на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга. 

В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право - така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

- мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор ще стане пет години;

- ограничаване на правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт

- към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, вместо един, който да следи и за двете колегии, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори;

- да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба;

- на всеки шест месеца главният прокурор да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи;

 - Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор;

„За мен и партията ми участието в правителството винаги е било не цел, а възможност да работим, за да постигаме резултати. Затова над 10 години хората ни гласуваха доверието си. Не веднъж съм получавал укори заради прекомерната си гражданска чувствителност. В името на демокрацията два пъти съм се оттеглял, когато съм усещал опитите за разделение на обществото. И въпреки това хората ме връщаха.

И днес няма да съм този, който вместо да пази демократичния мир и да надгражда, ще допусне българи да се бият с българи на блокадите. Няма да съм този, който толерира размахването на юмруци както на блокадите, така и от президентството“, казва в речта си Бойко Борисов.

Exit

Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки.

Политика за личните данни Съгласен съм Отказ